Data actualizării:
Data publicării:

Iubire și pierdere. Actorii de la Teatrul Metropolis, într-un video de colecție

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

În perioada 19-23 aprilie 2016, Teatrul Metropolis a găzduit Săptămâna Shakespeare, dedicată spectacolelor marelui dramaturg.

Prin acest demers, Teatrul Metropolis a dorit să se alăture evenimentelor care marchează, în întreaga lume, 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, patru secole în care marele dramaturg s-a dovedit nemuritor prin opera lăsată moştenire. 

Pe scena teatrului s-au jucat trei spectacole care au reușit să umple sala: A douăsprezecea noapteRomeo şi Julieta și Visul unei nopţi de vară.

(w670)

Regizorul Victor Ioan Frunză a vorbit despre aceste mari spectacole: 'Nu am intenționat să fac montări comemorative. Pur și simplu m-am gândit la acest triptic, „Visul unei nopți de vară", „A douăsprezecea noapte" și „Romeo și Julieta", montate la Teatrul Metropolis, un triptic în care se vorbește despre iubire și pierdere. În „Visul unei nopți de vară" avem de-a face cu o dezorganizare completă a simțurilor, o transformare abruptă a identităților. Este piesa cea mai apropiată de timpurile noastre, în care suntem foarte preocupați de identitățile sexuale. „A douăsprezecea noapte" este o comedie a genurilor, tot o temă extrem de actuală. Într-o zodie a feminismului, această piesă vine cu o pondere comică pe o temă atât de importantă. Iar „Romeo și Julieta" este o comedie cu final tragic, în care eroul principal este ura. Se întâmplă asta și în Europa, în lumea noastră, dar, la Shakespeare, ura aneantizează iubirea'.

DC News a stat de vorbă cu actorii din piesele lui Shakespeare. Vă invităm să faceți cunoștință cu tinerii actori:

Andrei Huțuleac: "Este o experiență interesantă să descoperi actualitatea unui text care are 400 de ani, să îl pui în pagină fără să trădezi deloc ce a scris dramaturgul. Își găsește ascultători în rândul oamenilor pentru că sunt povești care propun teme foarte mari și esențiale".

(w670)

George Costin: "Faptul că putem juca trei piese de Shakespeare la care să avem sală plină este în sine o valoare și demonstrează că textele sunt cât se poate de actuale".

Întrebat dacă se mai moare din dragoste, Carol Ionescu a zis: "Textul tocmai de aceea este foarte actual: pentru că dragoste încă este, oamenii încă se mai iubesc. Nu știu dacă se mai moare din dragoste, dar acțiuni necugetate tot se mai întâmplă. Nu știu dacă se mai moare din dragoste, dar se suferă".

Marcela Nistor: "Cred că este important să iubești ideea. Fie că iubim iubirea sau iubim o idee... până la urmă nu poți să lași să te omoare ideea pe care o iubești".

Nicoleta Hâncu: "La fiecare montare, fiecare regizor sau actor în parte reușește să găsească altceva în textul lui Shakespeare și asta mi se pare foarte frumos. Cred că va merge la nesfârșit cercul acesta".

Sorin Miron: "Este greu în măsura în care orice rol este greu de apucat, dar dacă te raportezi cinstit și corect la partitură... nu este unul mai greu decât altul".

Youtube video image

Tinerii actori au răspuns și la întrebarea: Cum este Victor Ioan Frunză?

'Cred că este orice ar trebui să fie un regizor de teatru și anume un catalizator care unește niște elemente'.

'Un profesionist desăvârșit și cel mai mare artist pe care l-am cunoscut în meseria asta'.

'Este un formator. Este prima mea experiență în teatru'.

'Este cel mai mare artist pe care l-am întâlnit și cu care am lucrat. Are grijă cum să te îndrume'.

'Este omul care a avut încredere în tineri'.

'Este generos în sensul în care nu caută să iasă în evidență prin ceea ce face, ci ne lasă pe noi să ieșim în față'.

'... și sper să mai facem mulți Shakespeari împreună!'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel