Îţi pierzi concentrarea? Nu e neapărat un lucru rău
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Pierderea concentrării pentru o scurtă perioadă de timp ar putea ajuta, de fapt, la stimularea învățării, oferind creierului nostru o pauză rapidă de la sarcină, ceea ce ajută.

Potrivit unui nou studiu, acest lucru ne-ar putea permite să absorbim informații care ar putea să nu fie direct legate de sarcina în cauză, dar ar putea fi totuși utile de reținut. „În timp ce concentrarea ne ajută să ne îngustăm obiectivele, pierderea concentrării poate extinde sfera atenției, ajutându-ne să încorporăm informații mai puțin relevante, ceea ce ne poate ajuta să învățăm regularități din mediul nostru sau chiar să integrăm idei sau concepte”, a explicat Alexandra Decker, neurologul cognitiv, pe Twitter.

În timp ce unele cercetări sugerează că pierderile de atenție sunt un semn că mintea este supraîncărcată, o altă teorie presupune că pierderea concentrării se poate întâmpla atunci când o sarcină devine prea monotonă.

Presupusele beneficii ale pierderii de atenție

Oamenii de știință s-au ghidat după cercetări care sugerau că cei cu impulsivitate mare și control cognitiv mai scăzut, cum ar fi adulții tineri și copiii, au fost mai eficienți în a  reține informații care, aparent, sunt neimportante, dar te ajută mai târziu.

În noul studiu, 53 de studenți au fost puși să rețină cifre și numere care apăreau pe ecranul unui computer, flancate de simboluri care distrag atenția, pe care li s-a spus să le ignore. În momentele în care capacitatea de concentrare s-a pierdut, atenția oamenilor s-a extins, permițându-le să capteze simbolurile de lângă. S-a observat că oamenii care și-au pierdut concentrarea mai des au avut, de fapt, răspunsuri mai rapide și mai precise, ceea ce indică o mai bună învățare a tiparelor codificate de simboluri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel