Data publicării:

Îţi curge nasul deşi nu eşti răcit? Bogdan Popescu, medic ORL: Dacă durează mai mult de 2-3 săptămâni, trebuie să ne trimită la medic, e un semnal de alarmă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Karolina Grabowska, Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska, Pexels
Bogdan Popescu, medic ORL, a explicat care sunt cauzele pentru care au loc scurgeri nazale chiar dacă nu suntem răciţi. 

"Nasul când curge, curge din multe motive. Trebuie spus că în afară de răceala banală care dă nasul care curge, există niște situaţii, precum alergiile.

Trebuie menţionat un lucru destul de important. Nu putem să spunem că un pacient este alergic doar uitându-ne la el și consultându-l de bază. Trebuie să facă niște teste de provocare alergică, pentru că doar aşa putem pune în evidenţă faptul că acesta este alergic. În plus, pacienții care fumează au o inflamație cronică a mucoasei nazale. Aceştia pot avea rinoree. 

Orașul este un mediu poluat, deci ne curge nasul tuturor cam tot timpul. Această variaţie de temperatură poate duce la inflamaţia nasului. Prin urmare, când nasul este inflamat, el curge", a spus medicul Bogdan Popescu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

"Dacă durează mai mult de două, trei săptămâni, semnal de alarmă. Ar trebui să ne trimită la medic"

"Chiar și vara sunt diferite cauze care ar trebui să ne tragă un semnal de alarmă. Dacă secreţia îşi schimbă culoarea, adică ea nu mai este translucidă sau albicioasă, atunci avem un semnal de alarmă. Dacă coloraţia se schimbă şi devine gălbuie, verzuie, cenușie, asta înseamnă o suprainfecție bacteriană în majoritate absolută a cazurilor. 

Orice rinoree care durează mai mult de două - trei săptămâni trebuie să tragă un semnal de alarmă şi să ne trimită la medic. Nu este o urgenţă medicală, deci nu trebuie să mergem la camera de gardă.

În acest sezon, camerele de gardă sunt sufocate de numărul de pacienţi cu simptomatologie relativ minoră. Chiar dacă îi supără foarte tare pe pacient, ar trebui ca acesta să apeleze la medicul de familie pentru început.

Decongestionatele nazale produc un grad de dependență după un interval variabil, în general, începând cu 5 zile. Deci, ideal ar fi să nu utilizăm mai mult de 5 zile un decongestionat nazal. 

Igiena nasului este foarte importantă pentru calitatea vieții. În al doilea rând, un nas sănătos ne asigură și niște plămâni sănătoși, ceea ce poate părea paradoxal. 

Partea de suflat a nasului este foarte bună pentru că aşa eliminăm impuritățile, dar trebuie făcut într-un anumit fel, în sensul în care nu trebuie suflat nasul cu ambele nări deodată, ci pe rând. Ideal este să nu forțăm când suflăm pentru că ne crește presiunea în nas şi astfel să ne poate curge sânge din nas. 

Virusul nu este singura modalitate prin care răcim. Putem să răcim şi din cauza variațiilor de temperatură care scad mecanismele de protecție împotriva germenilor de la nivelul mucoaselor", a mai explicat specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel