Italia şi Spania, soluţii în criza energiei
Spania şi Italia vin cu soluţii în contextul crizei energetice care a afectat întreaga Europa.
Italia vrea ca UE să le permită fermierilor să-şi vândă surplusul de electricitate generată pe terenurile lor, o măsură ce ar ajuta la atenuarea crizei energetice cu care se confruntă întregul bloc, relatează Bloomberg.
„Companiile agricole italiene dispun de suprafeţe uriaşe care ar putea fi acoperite cu panouri solare“, a declarat recent ministrul italian al agriculturii Stefano Patuanelli. „Este incredibil că acestora nu li se permite să vândă electricitatea de care nu au nevoie“, scrie Mediafax.
În linie cu reglementările UE, companiilor agricole li se permite să producă energie doar pentru a-şi acoperi propriul consum dacă vor să primească stimulente publice. Reglementările respective ar trebui schimbate în condiţiile în care blocul încearcă să-şi taie legăturile energetice cu Rusia menţinându-şi în acelaşi timp obiectivele de climat, potrivit oficialului italian.
1,5 mld euro pentru panouri fotovoltaice
Ministerul italian al agriculturii intenţionează să aloce 1,5 miliarde de euro pentru instalarea a 375 MW via sisteme fotovoltaice mici pe acoperişurile clădirilor agricole până în 2026.
Strategia care permite utilizarea terenurilor agricole pentru culturi, dar şi pentru generarea de energie a câştigat teren în ultimii ani, în condiţiile în care fermierii încearcă să profite de un boom al proiectelor de energie regenerabilă. Nu este de asemenea neobişnuit ca aceştia să-şi închirieze pământul şi să fie plătiţi indirect, fără a deţine proiectul.
La începutul acestei luni, UE a prezentat un plan de 210 miliarde de euro privind creşterea importurilor de GNL şi a capacităţii pentru energie regenerabilă, blocul dorind ca acestea să reprezinte 45% din necesităţile sale până în 2030.
Strategia se concentrează pe reducerea birocraţiei pentru proiectele de energie eoliană şi solară.
Spania, 37% din capacitatea de regazificare a blocului european
Între timp, premierul spaniol Pedro Sanchez susţine că ţara sa, şi Europa de sud-est în general, ar putea oferi o soluţie pentru acoperirea deficitului apărut în urma reducerii livrărilor de gaze ruseşti în regiune, potrivit CNBC.
Sanchez a subliniat că Spania reprezintă 37% din capacitatea totală de regazificare a blocului şi că Peninsula Iberică, ocupată de Spania şi Portugalia, acoperă aproximativ jumătate din capacitatea de stocare de GNL a UE.
Problema securităţii energetice, şi scumpirea dramatică a energiei, se află în centrul dezbaterilor politice în Spania, Madridul fiind una dintre cele mai vocale capitale cu privire la nevoia de măsuri la nivel european pentru reducerea preţurilor la energie pentru consumatori.
Împreună cu ţara vecină Portugalia, Spania a introdus o limită temporară asupra preţurilor gazelor naturale şi cărbunelui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News