Italia restricționează aerul condiționat și încălzirea în clădirile publice. Premierul Mario Draghi: Vrem pace sau aer condiționat?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pexels
Foto Ilustrativ Pexels
Aflată în fața crizei energetice,cu prețurile în creștere continuă la energie și o aprovizionare cu gaze incerte, Italia a hotărât să restricționeze aerul condiționat și încălzirea în clădirile publice.

Guvernul italian va decide ca aerul condiționat din clădirile publice să fie oprit în această vară, încercând astfel să-și reducă dependența de gazul rusesc.

Conform noilor reguli, numite Operațiune Termostat de mass-media italiană, aerul condiționat în clădirile publice, inclusiv în școli și ministere guvernamentale, nu poate fi setat mai jos de 27 de grade Celsius, potrivit Politico.

În timpul iernii, sistemele de încălzire nu trebuie să încălzească clădirile peste 19 grade. Cei care nu se conformează vor plăti amenzi de la 500 până la 3.000 de euro.

Măsurile au fost adoptate ca amendament în parlament săptămâna trecută, în urma creșterii prețurilor la energie și pe măsură ce guvernul încearcă să diversifice importurile de gaze ale Italiei (Italia importă aproximativ 40% din gazele sale din Rusia).

Moscova a întrerupt săptămâna aceasta livrările de gaze către doi membri UE, Polonia și Bulgaria, stârnind temeri cu privire la viitorul aprovizionării cu energie.

Textul amendamentului, înaintat de parlamentarii Angela Masi și Davide Crippa ai Mișcării 5 Stele, spune că scopul este „reducerea consumului termic al clădirilor și obținerea de economii anuale imediate de energie”.

Prin oprirea aerului condiționat, guvernul își propune să economisească 4 miliarde de metri cubi de gaze în acest an. Măsurile intră în vigoare la 1 mai și vor dura până în aprilie 2023.

Premierul Mario Draghi a acuzat achizițiile europene de energie rusească la prețuri umflate pentru finanțarea invaziei Ucrainei și a avertizat că a fi duri cu Rusia ar putea însemna alegeri dificile de stil de viață.

„Vrem să avem liniște sau vrem să avem aer condiționat pornit?” a spus el la o conferință de presă la începutul acestei luni. Necesarul de gaz al Italiei este acoperit până în octombrie chiar dacă Moscova închide robinetele, potrivit lui Draghi.

Ursula von der Leyen: "Anunțul Gazprom că oprește livrarea de gaz către clienții din Europa este o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj"

"Anunțul Gazprom că oprește unilateral livrarea de gaz către clienții din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj.

Acest lucru este nejustificat și inacceptabil. Și arată încă o dată lipsa de încredere a Rusiei ca furnizor de gaze. Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Suntem în contact strâns cu toate statele membre.

Lucrăm pentru a asigura livrări alternative și cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE. Statele membre au pus în aplicare planuri de urgență pentru un astfel de scenariu și am lucrat cu ele în coordonare și solidaritate.

O întâlnire a grupului de coordonare a gazelor are loc chiar acum. Planificăm răspunsul nostru coordonat al UE. De asemenea, vom continua să lucrăm cu parteneri internaționali pentru a asigura fluxuri alternative.

Citește întregul articol AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel