Italia. Noul contract pentru badante, menajere și babysittere: Prevederi-capcană?
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Noul contract colectiv de muncă pentru asistenții de familie, așa cum sunt redenumiți lucrătorii casnici precum badantele, menajerele sau babysitter-ele, vine și cu câteva prevederi-capcană. Cât de legală este instalarea, în locuințe, a camerelor video doar pentru supravegherea angajaților casnici?

Statutul lucrătorilor interzice angajatorului să instaleze camere video pentru a-și monitoriza angajații. Ele pot fi instalate numai pentru a preveni furtul sau pericolul, dar numai cu acordul sindicatelor.

Cu toate acestea, în munca casnică, prevederile Statutului muncitorilor nu se aplică, deoarece nu vorbim despre o companie, ci despre o casă privată.

Aceasta înseamnă că lucrătorul poate fi controlat?

Curtea de Casație a specificat că: „Nu există nicio îndoială că relația de muncă casnică, prin natura sa particulară, diferă, atât în ​​raport cu obiectul, cât și în raport cu subiecții implicați, de orice altă relație de muncă: aceasta de fapt, nu este împrumutat unei companii care are, în prevalența cazurilor, un sistem de lucru organizat în forme multiple și diferențiate, cu posibilitatea înlocuirii sau substituirii subiecților; ci a unei unități familiale mici și omogene, destinată, deci, să se desfășoare în contextul vieții private cotidiene a unei coabitări limitate“. 

Citește mai mult pe ȘtiriDiaspora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel