Data publicării:

Criza energetică din Europa. Italia mizează pe primele turbine eoliene offshore din Marea Mediterană

Autor: Julia Pandi | Categorie: Stiri
WhatsApp

Primele turbine eoliene offshore din Marea Mediterană vor începe să se rotească în curând în largul coastelor italiene, în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetic majoră agravată de războiul din Ucraina, transmite AFP, citat de Agerpres.

Alegeri prezidentiale 2024

Primele turbine eoliene offshore din Marea Mediterană vor începe să se rotească în curând în largul coastelor italiene, în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetic majoră agravată de războiul din Ucraina, transmite AFP, citat de Agerpres.

Odată finalizat, parcul de centrale eoliene din regiunea Puglia, călcâiul cizmei italiene, se va întinde în faţa portului Tarento, un oraş care până acum era cunoscut mai ales pentru marile sale oţelării poluante.

'Este o ocazie uriaşă pentru a schimba opiniile cu privire la regenerabile', estimează Fabio Matacchiera care militează pentru protecţia mediului în oraşul Tarento, unde numărul de cazuri de cancer în rândul copiilor este mult peste media naţională dar unde populaţia se agaţă de locurile de muncă din industria siderurgică, din lipsă de alternativă.

Invazia rusă din Ucraina a determinat Uniunea Europeană să se angajeze pentru o reducere drastică a dependenţei de gazul natural rusesc, în special prin creşterea producţiei de energie regenerabilă.

Italia este unul din cei mai mari consumatori de gaze din Europa, în condiţiile în care gazul reprezintă 42% din consumul său energetic. Italia importă 95% din gazele naturale pe care le consumă, din care 45% vin din Rusia.

'Investiţiile accelerate în energiile regenerabile rămân unica strategie pe termen lung', a subliniat premierul Italiei, Mario Draghi în cursul săptămânii trecute.

Italia are drept obiectiv să înceteze să mai utilizeze gaze ruseşti din 2025. În condiţiile în care războiul face ravagii în Ucraina, guvernul de la Roma şi-a dat acordul pentru construirea a şase noi parcuri eoliene terestre, în Sardinia şi Basilicate (sud), şi de asemenea s-a angajat pentru deblocarea 'mai multor zeci de gigawa'i de energie eoliană offshore'.

Proiectele eoliene offshore sunt mai complexe decât cele terestre iar în Marea Mediterană dificultăţile sunt agravate de faptul că adâncimea apelor este mult mai mare decât în alte regiuni, cum este Marea Nordului de exemplu, ceea ce face mai complicate şi mai scumpe instalaţiile care să fie ancorate pe fundul mării.

Parcul de turbine eoliene Beleolico de la Tarento va avea zece turbine capabile să alimenteze cu electricitate 21.000 de gospodării

Odată finalizat însă parcul de turbine eoliene Beleolico de la Tarento va avea zece turbine capabile să alimenteze cu electricitate 21.000 de gospodării.

Renexia, societatea care gestionează acest parc, lucrează şi la planurile pentru un alt parc de 190 de turbine plutitoare amplasate în largul Siciliei, care ar putea alimenta cu energie 3,4 milioane de familii şi ar crea sute de locuri de muncă.

Chiar dacă Ministerul Tranziţiei Ecologice din Italia a primit 64 de oferte de interes pentru construcţia de parcuri eoliene Renexia, Riccardo Toto, asociaţia WindEurope atrage atenţia asupra faptului că numeroase proiecte sunt ucise în faşă de birocraţia italiană.

De exemplu, a fost nevoie de 14 ani pentru finalizarea proiectului Beleolico, care ar urma să devină operaţional în luna mai a acestui an.

Preşedintele Greenpeace Italie, Giuseppe Onufrio, a apreciat drept 'absurde' aceste întârzieri birocratice.

'Unele proiecte sunt autorizate după 6-7 ani, în condiţiile în care tehnologia se schimbă de la an la an, ceea ce riscă să creeze o situaţie în care parcurile eoliene sunt autorizate într-un moment în care sunt deja depăşite', a subliniat Onufrio. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel