Italia, campioana europeană en-titre, eliminată de la EURO 2024
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Italia a părăsit EURO 2024 încă din faza optimilor de finală. 

Elveţia, antrenată de Murat Yakin, a fost mai periculoasă şi a controlat partida cu Squadra Azzura. Remo Freuler a deschis scorul în minutul 37 pentru elveţieni, iar la pauză s-a intrat cu scorul de 1-0. Imediat după reluare, Vargas a dublat avantajul elveţienilor. 

Italia a avut o ocazie mare în repriza secundă, când Scamacca a lovit bara. Fabian Schar a fost şi el aproape să îşi trimită mingea în propria poartă, dar balonul a lovit bara şi de această dată. În rest italienii nu au reuşit să pună în pericol real poarta lui Sommer. 

Ambele echipe au terminat grupele EURO2024 pe locul secund. Elveţienii s-au impus în grupe în faţa Scoţiei, au terminat la egalitate cu Germania şi Ungaria, în timp ce Italia a câştigat cu Albania, a pierdut cu Spania şi a remizat în ultima secundă cu Croaţia. 

În preliminarii, Elveţia a terminat grupa pe locul al doilea, în spatele României, echipă contra căreia nu a reuşit să câştige. A fost 2-2 în Elveţia şi 1-0 pentru tricolori la Bucureşti, după golul marcat de Denis Alibec. 

Italia conducea la meciurile directe înaintea acestei partide, cu 3-1. Ultimele două întâlniri dintre cele două naţionale, ambele în 2021, s-au încheiat la egalitate, scor 1-1 şi 0-0. 

Rezumatul partidei 

Primele minute au fost unele de tatonare, dar elveţienii au controlat jocul. Prima ocazie a fost una mare şi a fost ratată de Embolo (24), care a scăpat singur cu portarul, la limita ofsaidului, dar Donnarumma a reuşit să salveze golul.

Italia a replicat imediat, iar Federico Chiesa a pătruns în careu, şutul său fiind respins de Akanji.

Nati a rămas la cârma jocului şi Rodriguez (32) a şutat puţin peste poartă de la distanţă.

Echipa antrenată de Murat Yakin a deschis scorul în min. 36, prin Freuler, jucătorul formaţiei Bologna, care a fost găsit excelent de Vargas în centrul careului, a preluat cu dreptul şi a tras cu stângul la colţul scurt.

Elveţia a fost aproape de gol şi înainte de pauză, dar Donnarumma a avut o intervenţie remarcabilă, respingând în bară mingea şutată la colţul scurt de Rieder, din lovitură liberă (45+1).

La reluare, Elveţia a marcat al doilea gol după doar 26 de secunde: Vargas a fost găsit nepermis liber în careu de Aebischer şi a şutat cu efect la vinclu, fără speranţe pentru Donnarumma.

Squadra Azzurra putea reveni în joc după o fază la care contribuţia sa a fost minimă (52): Fagioli a aruncat o minge în care, neurmărită de nimeni, iar Schaer a respins greşit, în bara propriei porţi. Ar fi fost al doilea autogol pentru Schaer, după cel din meciul cu Scoţia.

Italia nu a reuşit să construiască nicio fază decent de periculoasă, chiar dacă Retegui (73) a şutat din întoarcere, fără emoţii pentru Sommer, iar Scamacca (74) a trimis în bară, însă din poziţie evidentă de ofsaid, nesemnalizată.

Ultima parte a meciului a fost una în care Italia a plimbat mingea în jurul careului elveţian, cu o singură finalizare cu potenţial (76), un şut al lui Scamacca peste poartă de la 18 metri.

Elveţia putea sa mai dea lovitura pe contraatac, dar Zuber (83) a şutat prin faţa porţii, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel