Data actualizării:
Data publicării:

Italia blochează embargoul UE asupra cauciucului rusesc

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Cel mai recent pachet de măsuri UE împotriva Moscovei risca să se destrame. 

”Ucraina știe că poate conta pe noi și Polonia știe că poate conta pe noi”. Cu Varșovia ”împărtășim aceeași idee despre Europa”, declara pe 20 februarie, premierul Italiei, Giorgia Meloni, aflată într-o vizită în capitala Poloniei, unde l-a întâlnit pe omologul său, Mateusz Morawiecki, potrivit Europa Today.

Dar idila s-a spulberat câteva zile mai târziu, la Bruxelles, și Rusia a fost motivul. Mărul disputei? Exporturile de cauciuc din Rusia în Europa, în special în Italia și Germania.

Prezentat de Comisia Europeană la jumătatea lunii februarie cu scopul de a crește presiunea asupra Rusiei în vederea datei simbolice de vineri 24 februarie, adică la un an de la începutul conflictului, al zecelea pachet de sancțiuni s-ar putea transforma într-un mare eșec pentru UE.

Mărul discordiei

În propunerea sa, executivul lui Ursula von der Leyen a cerut să limiteze importurile de cauciuc rusesc în UE la 560.000 de tone pe an. Polonia a subliniat pe bună dreptate că această cotă este mai mare decât ceea ce țările UE cumpără de la Moscova în fiecare an.

Cu alte cuvinte, ar fi o limită simbolică, care nu ar afecta afacerile celor care exportă acest produs din Rusia. De aici și cererea Varșoviei nu numai de a reduce limita, ci chiar de a pune un embargo total asupra cauciucului.

Propunerea poloneză s-a întâlnit cu opoziția de fier a reprezentaților Italiei și Germaniei. Comerțul cu Moscova în sectorul cauciucului sintetic și al plasticului pentru Italia, de fapt, se ridică la 232,38 milioane de euro la export, iar peste 50 de milioane de euro la import.

Compromisul

Cei care au urmărit îndeaproape negocierile povestesc că la un moment dat Berlinul a preferat să se retragă din negocieri, lăsând Italia și Polonia sarcina de a-și rezolva neînțelegerile.

Aparent, a fost nevoie de o clarificare între Meloni și Morawieck pentru a pune capăt impasului și a lansa pachetul. În final, compromisul prevede un embargo asupra importului de cauciuc sintetic din Rusia, dar cu o scutire pentru 2023: până la sfârșitul anului, țările UE vor putea importa maximum 355.000 de tone, mai puțin decât cele propuse de către Comisie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel