Data publicării:

Italia a trimis primii solicitanți de azil la un centru pe care îl administrează în Albania

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Au fost trimiși primii solicitanți de azil la un centru al Italiei din Albania.

Primele persoane care au fost interceptate pe mare de marina italiană în cadrul unui acord controversat cu Albania privind migrația sunt în drum spre țara balcanică pentru a li se procesa cererile de azil.

Ca parte a pactului semnat de premierul Italiei, Giorgia Meloni, o navă a marinei a plecat luni „cu câțiva migranți ilegali la bord”, a confirmat Ministerul italian de Interne.

Se înțelege că toate persoanele duse în Albania sunt bărbați care făceau parte dintr-un grup care încerca să traverseze Mediterana din Africa în Europa.

Femeile, copiii și bărbații bolnavi sau care prezentau semne de tortură au fost duși în schimb pe insula Lampedusa din sudul Italiei, după ce s-a efectuat o verificare pentru a se stabili cine din grup îndeplinește cerințele acordului - bărbați originari din țări considerate sigure, a raportat presa italiană.

Procesarea cererilor de azil

O verificare mai amănunțită a bărbaților va fi efectuată la debarcarea acestora în portul Schëngjin, după care aceștia vor fi duși la un centru situat pe un fost amplasament al forțelor aeriene albaneze din Gjadër, unde vor fi reținuți în așteptarea procesării cererilor lor de azil.

Ministerul italian de Interne a declarat că la bord se aflau 16 bărbați - 10 din Bangladesh și 6 egipteni. Aceștia au sosit din Libia și au fost salvați duminică de paza de coastă italiană. Se așteaptă ca nava să ajungă în Albania miercuri dimineața.

Ca parte a acordului finanțat de Italia, săptămâna trecută au fost deschise oficial în Albania trei facilități: un centru cu o capacitate de a găzdui 880 de solicitanți de azil, un centru pentru momentul de dinaintea deportării cunoscut sub numele de CPR cu 144 de locuri și o închisoare mică cu 20 de locuri.

Pactul, despre care asociațiile pentru drepturile omului spun că încalcă dreptul internațional, dar pe care UE l-a aprobat tacit, a fost semnat de Meloni și de premierul Albaniei, Edi Rama, în noiembrie anul trecut.

Meloni a declarat atunci că, în schimbul sprijinului acordat de Rama pentru centre, va face tot ce îi stă în putință pentru a sprijini aderarea Albaniei la UE.

Peste 500 de milioane de euro în cinci ani

Acordul va costa Italia 670 de milioane de euro pe o perioadă de cinci ani. Centrele sunt administrate de Italia și se vor afla sub jurisdicție italiană. Gărzile albaneze vor asigura securitatea externă.

Meloni a declarat că oficialii vor încerca să proceseze cererile de azil în termen de 28 de zile, mult mai repede decât lunile necesare în prezent în Italia. Albania va procesa doar cererile persoanelor din țările desemnate ca fiind „sigure” de către Italia, o listă care a fost extinsă recent de la 15 la 21 de națiuni. Lista actualizată include, printre altele, Bangladesh, Egipt, Coasta de Fildeș și Tunisia. În anul precedent, 56.588 de persoane din aceste țări au ajuns în Italia.

Cei ale căror cereri sunt respinse vor fi reținuți înainte de eventuala lor repatriere.

Premierul britanic, Keir Starmer, a fost criticat de grupurile pentru drepturile omului și de deputații săi din Partidul Laburist, după ce și-a exprimat „marele interes” față de pactul privind migrația în timpul unei întâlniri cu Meloni la Roma, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel