Data actualizării:
Data publicării:

Istvan-Lorant Antal: În Uniunea Europeană capacitatea de producere de turbine este de 7 Gw, necesarul ar fi de 20 Gw

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Istvan-Lorant Antal
Istvan-Lorant Antal
István-Loránt Antal, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale din Senatul României, a prezentat un raport al industriilor din Uniunea Europeană la Energy Forum -Ediția a X-a: "Strategia pentru iarna 2023-2024 în actualul context politico-economic".

"Am citit un raport foarte bun privind industriile din Uniunea Europeană. Astăzi în Uniunea Europeană capacitatea de producere de turbine este de 7 Gw, necesarul ar fi de 20 Gw. Capacitate de producere de cabluri astăzi există doar de 1900 de km, necesarul ar fi de 3200 de km, iar forță de muncă avem 77 de mii în Uniunea Europeană care lucrează cumva în acest domeniu, necesarul ar fi undeva la 250 de mii de muncitori.

Eu cred că din acest punct de vedere România nu este o insulă unde doar noi avem astfel de probleme, ci împreună suntem o insulă mare, unde problemele din punct de vedere ale industriei, sunt asemănătoare. Cred că din punct de vedere energetic, România are un potențial major și viitorul nostru depinde categoric și de clasa politică și de deciziile strategice luate de către clasa politică. Tranziția energetică trebuie s-o facem cu mult calm, chibzuință și raportat la interesele noastre ca țară", a declarat István-Loránt Antal, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale din Senatul României, la Energy Forum -Ediția a X-a: "Strategia pentru iarna 2023-2024 în actualul context politico-economic".

Energy Forum, eveniment ajuns la a 10-a ediție, va reuni toți factorii de răspundere: Guvern, Parlament, autorități locale, instituții cu atribuții în domeniu, reprezentanții companiilor din domeniu, ai asociațiilor profesionale și ai societății civile, jurnaliști și analiști.

Actualul context politico-economic din Regiune, și nu numai, schimbă de la o zi la alta strategiile energetice ale statelor. Se vorbește tot mai mult de noua revoluție energetică, iar primele semne ale accelerării acesteia sunt pachetele legislative adoptate de Parlamentul European și de Comisia Europeană. Analiștii spun că, odată implementate aceste transformări, "nimic nu va mai fi ca înainte".

În toată această dezbatere, România apare ca una dintre principalele țări europene care are capacitatea de a accelera tranziția către energia verde, având un potențial major pentru a susține pe termen lung un mix energetic sustenabil.

Provocările energetice impun strategii coerente, predictibilitate legislativă, investiții solide, resursă umană de calitate și un dialog susținut între toți factorii implicați. România trebuie să răspundă corespunzător provocărilor și oportunităților. O va putea face? Va putea deveni un pol de securitate energetică și un pol de producţie, de generare a energiei pentru toată regiunea? Sunt întrebări la care ne propunem să obținem răspunsuri în cadrul dezbaterii noastre.

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel