István Aranyosi: Patapievici a plagiat în cartea "Ochii Beatricei"
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Scriitorul István Aranyosi îl acuză pe Horia-Roman Patapievici, directorul Institutului Cultural Român (ICR), de plagiat în lucrarea sa „Ochii Beatricei”, apărută la Editura Humanitas, carte premiată de Uniunea Scriitorilor în anul 2005.

Dezvăluirea este făcută pe blogul Calculemus, unde sunt puse faţă în faţă fragmente din lucrarea lui Patapievici cu cele din textele filosofilor William Egginton şi Ioan Petru Culianu, referitoare la o interpretare specială a „Divinei comedii” a lui Dante, precizează cotidianul.ro.

Potrivit Cotidianul, demonstraţia scriitorului István Aranyosi este cât se poate de clară şi demonstrează că Patapievici este un plagiator, care a trecut la sfârşitul cărţii, într-o bibliografie generală, lucrările din care a copiat.

Nu este prima oară când Patapievici a fost acuzat de plagiat. Şi scriitorul Constantin Barbu l-a acuzat de mai multe ori pe „filosoful” de la ICR că a plagiat... din Kant!

Ochii Beatricei a castigat în 2005 premiul Uniunii Scriitorilor din România. Nu s-a gasit nimeni să citească volumul înainte ca el să se publice, să vâdă ca ideea principală este a altcuiva, că ceea ce a adăugat autorul român este aproape zero. Mai mult, textul publicitar la cartea d-lui Patapievici include exact un pasaj despre hipersfera lui Riemann și o imagine (cea cu atingerea propriei cefe prin întinderea mâinii în față, într-un unvers cu spațiul extrem de curbat) care îi aparțin lui Egginton.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel