Istoria unei Antarctici pline de palmieri
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Un studiu, arata ca in urma cu 50 de milioane de ani, Antarctica era un continent plin de palmieri deoarece temperaturile ajungeau pana la 20 de grade Celsius. Daca incalzirea globala va continua in acelasi ritm, vom asista la un fenomen inedit.

Autor: Diana Buica

Descoperirea arata ca incalzirea globala poate face ca nivelul apelor sa creasca cu 60 de metri, stergand de pe fata Pamantului orase de coasta precum New York, Sidney sau Hong Kong.

Unii cercetatori au facut un experiment si au forat 1.000 de metri adancime in podeaua oceanului pentru a colecta mostre de polen fosilizat, ceea ce ne arata ca Antarctica este complet diferita fata de ceea ce cunoastem astazi. Acum 50-55 milioane de ani, nivelul foarte mare de gaze cu efect de sera din atmosfera a dus la cresterea temperaturilor.

Potrivit unor noi informatii, cel mai mare efect al incalzirii globale este la poli. De exemplu, cercetatorii au descoperit pe fundul oceanului, in apropiere de Wilkes Land, pe coasta de est a Antarcticii, polenul fosilizat al unor plante care traiesc in zone diferite: o zona de paduri tropicale, dominate de ferigi, palmieri, si o zona montana, cu fagi si conifere.

Acest polen arata ca temperaturiile medii pe costa de este a Antarcticii, erau de circa 16 grade Celsius, iar vara ajungeau la 21 de grade Celsius. Iernile aveau peste 10  grade Celsius. Antarctica se afla pe atunci in acelasi loc ca acum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel