Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 25 februarie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Tot pe la o așa zi de iarnă, la doar 16 ani, Mihai Eminescu debuta în revista “Familia” din Oradea cu poezia “De-aș avea...”. El rima și condiționa șoaptele de amor cu versurile “De-aș avea și eu o floare/ Mândră, dulce, răpitoare”. Dar fără alte condiții, să vedem ce evenimente au mai avut loc azi.

Autor: Răzvan Băltărețu

Muzeul BrukenthalFapte diverse:

25 februarie 1817 - Deschidere oficială pentru Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din țară. A fost fondat de Samuel von Brukenthal, un om care a vrut cu orice preț ca românii să-și bage cultura în țară.

25 februarie 1990 - A început să emită, la București, Radio Contact care a devenit, din 2004, Radio Kiss FM. De prin 2009 tot încearcă, prin sloganuri, să spună că au doar hituri. Hiturile n-au comentat, probabil că ele s-ar fi prezentat dacă ar fi fost chemate.

25 februarie 2006 - Numărul estimat pentru populația lumii este de 6,5 miliarde de locuitori. Între timp am ajuns la șapte miliarde. Parcă mai ieri abia număram zece oameni într-o peșteră din Africa.

S-au născut azi:

25 februarie 1841 - S-a născut Auguste Renoir, pictor francez (decedat în 1919). A fost un reprezentant de seamă al impresionismului, iar după un timp a impresionat prin faptul că s-a pus pe pictat mai ales femei.

25 februarie 1848 - S-a născut regele Wilhelm al II-lea de Württemberg (decedat în 1921). N-a făcut ceva prea remarcabil în timpul vieții, dar, ca unchiul său, a avut trac de putere și n-a lăsat niciun moștenitor pe linie masculină. Astfel, a îngropat de tot monarhia.

25 februarie 1943 - S-a născut George Harrison, chitarist, compozitor britanic, membru al trupei The Beatles (decedat în 2001). În calitate de membru de trupă, doar a fost cel mai tânăr, dar în calitate de cetățean englez a fost inclus ca membru în Ordinul Imperiului Britanic.

Decese:

25 februarie 1933 - A murit Pat O'Sullivan, desenator american, co-creatorul desenului animat cu pisoiul “Felix”. Desenul a avut ceva succes până să apară Disney cu ale sale desene cu sunet. O’Sullivan alături de Otto Mesmer n-au făcut trecerea la timp și au rămas cu un pisoi care nu mai producea nimic. Bine că nu l-au aruncat în stradă.

25 februarie 1968 - A murit Alexandru Duiliu Zamfirescu, scriitor (născut în 1892). A reușit un fapt admirabil, pe lângă cele câteva cărți publicate, și anume, să fie fiul mamei, dar mai ales al tatălui său, celebrul Duiliu Zamfirescu.

25 februarie 1881 - A murit August Treboniu Laurian, filolog, istoric, publicist și om politic, membru fondator al Societății Academice Române (născut în 1810). Acesta și-a dat mâna cu Nicolae Bălcescu și au scos “Magazin istoric pentru Dacia”, prima revistă de istorie. Degeaba, românii o dădeau înainte cu numele falnic de Traian și cu sânge de roman.

Citește și:

Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 24 februarie

Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 23 februarie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel