Data actualizării:
Data publicării:

Benjamin Netanyahu a declarat joi că țara sa va "sta singură" dacă este necesar în războiul său împotriva Hamas

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că țara sa va "sta singură" dacă este necesar în războiul său împotriva Hamas, amenințând să adâncească o criză în relațiile cu Statele Unite.

Netanyahu a vorbit după ce președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite nu vor furniza arme ofensive pentru asaltul de mult timp promis al Israelului asupra orașului Rafah din sudul fâșiei Gaza, scrie Associated Press.

Israelul susține că Rafah este ultimul bastion al Hamas în Gaza, iar Netanyahu a promis de mai multe ori să invadeze orașul, în ciuda opoziției internaționale generalizate din cauza preocupărilor legate de peste 1 milion de civili palestinieni adăpostiți în oraș.

"Dacă trebuie să stăm singuri, vom sta singuri", a declarat el. "Dacă este nevoie, vom lupta cu unghiile. Dar avem mult mai mult decât unghii".

Comentariile lui Biden despre furnizarea de arme au fost cel mai recent semn al deteriorării constante a relațiilor dintre Israel și cel mai important aliat al său după șapte luni de război împotriva Hamas. Amenințarea de a pierde un flux cheie de arme a ridicat întrebări cu privire la capacitatea Israelului de a continua războiul.

La începutul acestei săptămâni, Israel a pătruns în periferia estică din Rafah și a preluat controlul asupra unui punct de trecere cheie la frontieră. Întrebat dacă Israel ar putea continua fără arme americane, purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Israel deja are armele necesare pentru operațiunea Rafah. "Armata are muniție pentru misiunile planificate și pentru misiunile din Rafah - avem tot ce ne trebuie", a declarat Hagari.

El a declarat că relațiile cu SUA rămân strânse și că Israel apreciază asistența americană și că dezacordurile ar trebui rezolvate în spatele ușilor închise.

Prima cursă de ajutoare umanitare destinată unui port plutitor construit de americani pentru a fi instalat în Gaza a plecat joi devreme. Cu toate acestea, nu este clar când va fi operațional coridorul, iar organizațiile umanitare spun că există încă obstacole majore în calea aducerii hranei palestinienilor flămânzi din enclava devastată de război.

Cipru a anunțat plecarea navei, chiar dacă armata americană nu a instalat încă digul și există întrebări cu privire la modul în care va fi distribuit ajutorul. Chiar și când ruta va fi operațională, nu va putea să gestioneze atât de multă ajutorare ca cele două principale puncte de trecere terestre din Gaza, care sunt în prezent inaccesibile.

ONU-ul declară că majoritatea dintre cei 2,3 milioane de palestinieni din teritoriu suferă de foame și că nordul Gazei suferă deja de "foame completă".

Lucrătorii umanitari se tem că situația va fi chiar mai gravă dacă Israelul va lansa invazia de mult timp promisă a orașului Rafah din sud, care este punctul principal de distribuire a ajutoarelor și unde aproximativ 1,3 milioane de palestinieni au căutat adăpost, majoritatea fugind din lupte din alte părți.

Israel a preluat controlul asupra punctului de trecere Rafah cu Egiptul marți și nu este clar când va fi redeschis. Israel a redeschis partea sa a punctului de trecere Kerem Shalom din apropiere - terminalul principal de marfă din Gaza - după un atac cu rachete în weekend, dar principalul furnizor de asistență umanitară al ONU declară că marfa nu poate fi adusă pe partea palestiniană din cauza situației de securitate.

O rută redeschisă recent în nord încă funcționează, dar doar 60 de camioane au intrat marți, mult sub cele 500 care intrau în fiecare zi în Gaza înainte de război.

Grupurile de ajutor internaționale au avertizat în această săptămână că o rețea de distribuție este pe cale de prăbușire în întreaga zonă din cauza închiderii Rafah, care a fost utilizat pentru a importa combustibil. Agenția ONU pentru refugiați palestinieni a declarat că are doar stocuri suficiente pentru a menține operațiunile timp de câteva zile și a început să raționeze.

Amenințarea unei invazii complete în Rafah, unde multe grupuri de ajutor au depozite și personal, perturbează, de asemenea, distribuția.

Biden a declarat miercuri că Statele Unite nu vor furniza arme ofensive pentru o invazie la scară largă, în cea mai recentă escaladare a tensiunilor dintre cele două aliați strânși.

Anterior, ministrul israelian al securității naționale de extremă dreaptă, Itamar Ben-Gvir, a publicat un post pe platforma X cu un inimă între cuvintele "Hamas" și "Biden". El și alți membri ultra-naționaliști ai coaliției lui Netanyahu susțin o operațiune la scară largă în Rafah și au amenințat că vor răsturna guvernul său dacă nu se va întâmpla.

Incursiunea militară limitată a Israelului în Rafah a complicat în același timp cei șase luni de eforturi ale SUA, Qatarului și Egiptului de a media un armistițiu și eliberarea ostaticilor capturați în atacul Hamas din 7 octombrie care a declanșat războiul.

Directorul CIA, William Burns, s-a întors în Statele Unite, așa cum era planificat, joi, după ce a participat la discuții la Cairo și a avut o întâlnire cu Netanyahu în această săptămână, a declarat un oficial american, vorbind sub condiția anonimatului pentru a discuta despre eforturile internaționale în spatele ușilor închise.

Hamas a declarat, de asemenea, că delegația sa a părăsit Cairo și s-a întors la Qatar, unde întreține un birou politic.

Televiziunea de stat egipteană Al-Qahera a declarat că negocierile de la Cairo continuă. Nu a precizat dacă delegația Israelului mai este acolo și nu a fost niciun comentariu din partea guvernului israelian.

Războiul a început cu atacul surpriză al Hamas în sudul Israelului, în care a ucis aproximativ 1.200 de persoane, în mare majoritate civili, și a luat alte 250 de ostatici. Militanții încă țin aproximativ 100 de ostatici și rămășițele a peste 30 după ce majoritatea celorlalți au fost eliberați într-un armistițiu din anul trecut.

Războiul a ucis peste 34.800 de palestinieni, în mare majoritate femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Ofensiva Israelului, desfășurată cu muniții furnizate de SUA, a cauzat devastări pe scară largă și a forțat aproximativ 80% din populația Gazei să fugă de acasă.

Biden a anunțat construcția digului plutitor cu două luni în urmă ca parte a eforturilor de a crește ajutorul umanitar pentru Gaza.

Maj. Pete Nguyen, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat joi că părți din dig sunt încă în portul israelian Ashdod, așteptând mări mai favorabile înainte de a fi mutate în poziție în largul Gazei. El a declarat că nava americană Sagamore, care a plecat din Cipru, va transporta ajutor la o altă navă, Roy P. Benavidez, care se află în largul Gazei.

"În următoarele zile, SUA vor începe un efort susținut de comunitatea internațională pentru a extinde livrarea de asistență umanitară pentru populația din Gaza folosind un dig plutitor", a declarat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel