Data publicării:
Israelul ridică restricţiile vizând bărbaţii gay care vor să doneze sânge
Bărbaţii homosexuali pot dona acum sânge în Israel fără niciun fel de restricţii, a anunţat ministrul sănătăţii joi într-o postare pe Twitter, după efectuarea unei schimbări în reglementările despre care el a spus că erau discriminatorii, relatează agenţia DPA.
'Am ordonat derogarea şi ca întrebările irelevante să fie eliminate din chestionarul donatorului', a declarat ministrul sănătăţii, Nitzan Horowitz.
'Discriminarea împotriva persoanelor gay la donarea de sânge s-a terminat. Nu există diferenţă între sânge şi sânge', a subliniat el. Noile reguli intră în vigoare în octombrie, când chestionarele pentru donatorii de sânge nu vor mai face distincţia între homosexuali şi heterosexuali atunci când este vorba despre abordarea unor riscuri posibile.
În schimb, întrebările trebuie să se concentreze asupra faptului dacă potenţialii donatori s-au angajat în practici sexuale riscante cu un nou partener sau parteneri.
În trecut, donatorii de sânge homosexuali erau întrebaţi dacă au făcut sex cu un bărbat în ultimele 12 luni, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului de salvare israelian. Dacă ar fi făcut, bărbaţii puteau dona sânge, dar acesta era apoi congelat timp de mai multe luni şi pus la dispoziţie de exemplu numai după ce donatorul era testat pentru HIV la o donare ulterioară.
Horowitz este singurul membru care se declară deschis gay în cabinetul prim-ministrului Naftali Bennett, aminteşte DPA. Organizaţia LGBT israeliană Aguda a salutat decizia ca un 'pas istoric' pe drumul spre egalitate, declarând într-un comunicat pe Twitter că sângele a sute de mii de cetăţeni nu este de clasa a doua.
Certificatul Covid-19 devine obligatoriu pentru copiii de peste trei ani pentru accesul în restaurante, muzee sau alte spații închise din Israel
Certificatul Covid-19 va deveni obligatoriu pentru minorii de peste trei ani.
Israel cere acum dovada vaccinării sau un test Covid-19 negativ oricărei persoane cu vârstă de peste trei ani care vrea să intre în spații închise cum ar fi restaurante, cafenele, muzee, biblioteci, săli de sport sau bazine de înot, conform BBC. Totuși, dovada imunității împotriva coronavirusului nu este cerută la intrarea în magazine și mall-uri.
Principalul responsabil de situația Covid-19 a țării, Salman Zarka, a spus că Israelul este „în război” cu virusul, în ciuda programului de vaccinare care se află în topul campaniilor de imunizare ale lumii. „Morbiditatea crește pe zi ce trece”, a transmis el în fața unei comisii parlamentare de miercuri.
Următoarele două săptămâni de dinaintea Anului Nou Evreiesc, Roș Hașana, vor fi „cruciale”, mai avertizează expertul. Dacă lucrurile nu se vor îmbunătăți, „se va instaura un lockdown precum primele două, în care oamenii nu au voie să plece la mai mult de 100 de metri de ușa casei”.
Țara este lovită de o creștere periculoasă a numărului de infecții
Israel a avut parte de o creștere exponențială a infecțiilor cu coronavirus din cauza variantei Delta, iar situația persistă de la finalul lunii iunie. Ministrul Sănătății a raportat 7.870 de cazuri noi de Covid-19 marți, mai puțin decât vârful din ultimele șase luni de luni: 8.752.
Mai bine de 120 de persoane și-au pierdut viața în ultima săptămână fiindcă au contractat coronavirusul, dublu față de toți oamenii care au murit în întreaga lună iulie. Alte 600 de persoane sunt într-o stare extrem de gravă.
Guvernul caută să gestioneze criza
Guvernul a vrut să gestioneze noua creștere prin readucerea restricțiilor pe care le ridicase la jumătatea lunii iunie și prin implementarea din nou a certificatului Covid-19, care atestă fie vaccinarea, fie trecerea prin boală, fie un test negativ din ultimele 24 de ore. Înainte de astăzi, doar minorii de 12 ani și peste trebuiau să prezinte Certificatul Verde. Acum, regula se extinde la cei de vârste cuprinse între trei și 11 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News