Israelul răspunde criticilor lui Zelenski: Nu sunt multe țări care să fi făcut atâtea pentru Ucraina
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Israelul răspunde criticilor lui Zelenski: Nu sunt multe țări care să fi făcut atâtea pentru Ucraina
Israelul răspunde criticilor lui Zelenski: Nu sunt multe țări care să fi făcut atâtea pentru Ucraina
Premierul israelian Naftali Bennet a subliniat că Israelul a trimis avioane cu ajutoare și și-a deschis porțile imigranților evrei și refugiaților non-evrei.

Israelul este generos și sensibil față de Ucraina în timp ce își echilibrează propriile interese, a declarat, luni, prim-ministrul Naftali Bennett, la o zi după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a criticat aspru abordarea Ierusalimului, deși ulterior a revenit asupra afirmațiilor.

Zelenski a spus că apreciază eforturile Israelului de a media conflictul între Kiev și Moscova, la câteva ore după ce a comparat situația ucrainei cu Holocaustul. Inițial, acesta a cerut Israelului să trimită arme în țara sa și să sancționeze Rusia, criticând „medierea fără a alege o parte”.

„Apatia ucide, calculele ucid. Poți media între țări, dar nu între bine și rău”, a spus Zelenski (citește mai mult AICI).

Cu toate acestea, câteva ore mai târziu, într-un mesaj video pe canalul său Telegram, Zelensky a spus: „Desigur, Israelul are interesele sale, strategia de a-și proteja cetățenii. Înțelegem totul.”

Reacția lui Nafatli Bennet și Yair Lapid

Premierul Naftali Bennett și ministrul de externe Yair Lapid au răspuns criticilor prin promovarea ajutorului umanitar al Israelului pentru Ucraina.

„Israelul și-a întins mâna pentru a ajuta Ucraina de câteva săptămâni, din primul minut al conflictului, pe canale diferite și variate”, a spus Bennett. „Gestionăm această criză nefericită cu sensibilitate, generozitate și responsabilitate, echilibrând în același timp diferitele considerații – și sunt complexe.”, a adăugat premierul.

Bennett a făcut aceste remarci la o ceremonie prin care a trimis personal unui spital de campanie israelian, prima astfel de instalație construită de orice țară în Ucraina. Premierul a subliniat că Israelul a trimis avioane pline cu ajutor umanitar și și-a deschis porțile imigranților evrei și refugiaților non-evrei.

„Astăzi, vreau să spun clar: Israelul și publicul israelian pot fi mândri de ajutorul și contribuția pentru cetățenii Ucrainei. Fii mândru de acțiunile pe care le-a întreprins Israelul... Nu sunt multe țări care să fi făcut atât de multe”, a spus el.

Lapid a adăugat că israelienii „trebuie să știe că Israelul nu tace. Într-un loc în care există suferință și groază, vom întinde o mână mângâietoare și vom face totul pentru a ajuta.”

„Trimitem împreună cu acest spital nu numai cel mai bun personal medical din lume, ci și inimile noastre, sprijinul și identificarea noastră. Acesta este un război crud și inutil și trebuie să înceteze”, a adăugat ministrul de externe.

Războiul din Ucraina este un memento pentru Israel „că trebuie să fim întotdeauna puternici și să ne putem apăra în orice moment și în orice condiții”, a adăugat ministrul de externe.

Israelul a început să construiască spitalul de campanie „Shining Star” din Mostyska, Ucraina, în weekend, și este așteptat să se deschidă marți, cu 60 de membri ai personalului de la Centrul Medical Sheba și de la Spitalul de Copii Schneider. Spitalul de campanie, care include o secție de pediatrie, o maternitate, o cameră de urgență, o unitate de telemedicină și multe altele, scrie JPost.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel