Data publicării:
Israelul, în prag de război
Ierusalimul este marcat de proteste violente ale palestinienilor după uciderea tânărului palestinian Mohammed Abu Khdeir, pe care mulţi o consideră o răzbunare politică pentru cei trei adolescenţi israelieni găsiţi decedaţi săptămâna trecută, crime pe care guvernul israelian le imputată grupării Hamas. O rachetă lansată din Gaza a lovit vineri un kibuţ din sudul Israelului, Forţele Aeriene ale Israelului (IAF) răspunzând printr-un atac cu 20 de rachete.
Presa israeliană avertizează că recentele evenimente din Israel şi Palestina pavează drumul către un război. Escaladarea tensiunilor serveşte intereselor Hamas de a-şi îmbunătăţi statutul în Palestina, dar un război cu Israelul nu va face acelaşi lucru, scrie siteul ynetnews.ro într-un articol de analiză.
Anchetatorii nu au dovezi concrete despre cine l-a ucis pe Abu Khdeir şi de ce, dar palestinienii din West Bank, la fel şi cei din Fâşia Gaza, sunt convinşi dincolo de orice îndoială că autorii crimei sunt israelienii din "aşezări".
Uciderea tânărului palestinian a dus la escaladarea evenimentelor din Ierusalim, zonele din apropiere şi Gaza, dar a fost doar scânteia care a aprins focul ce stătea să se aprindă de mai multe zile.
Recenta răpire şi ucidere a trei adolescenţi israelieni au dus la atacuri ale IDF (aviaţia israeliană) în West Bank, care au subminat poziţia Hamas în faţa politicienilor palestinieni şi au ameninţat unitatea guvernului de uniune format recent cu Fatah, facţiunea politică a premierului Mahmoud Abbas. (citiţi aici mai multe despre acordul Hamas -Fatah, care a spulberat negocierile de pace între Israel şi Palestina)
Ynet arată că listarea tuturor problemelor cu care se confruntă Hamas este inutilă, dar esenţa este aceea că Hamasul speră ca prin escaladare şi o eventuală intervenţie a Egiptului, la masa de joc se va juca cu cărţi noi, iar poziţia grupării islamiste se va îmbunătăţi.
Israelul jură să distrugă Hamas. Cei trei adolescenți israelieni răpiți în Cisiordania au fost găsiți morți
Uciderea tânărului palestinian a oferit Hamas oportunitatea şi legitimitatea de a lansa rachete, jucând un periculos joc al incitării, în mare parte pentru că nu are prea multe de pierdut.
Cu alte cuvinte, influenţa Hamasului s-a erodat, iar acum aripa sa militară, Brigăzile Iyy al-Din Qassam, încearcă să schimbe trendul şi să recâştige câteva puncte de prestigiu pe care le-a pierdut în faţa palestinienilor, după ce au fost văduviţi de semnificative surse de finanţare şi infrastructură.
Conducerea politică a Hamas încearcă să recapete controlul asupra Gaza şi vrea să evite o invazie a Israelului care, în actuala situaţie, probabil ar conduce la sfârşitul Hamas, scrie Ynet.
Hamasului îi este teamă că, dacă va produce daune prea mari în oraşele centrale ale Israelului, un conflict mai amplu se va declanşa. Cu alte cuvinte, Hamas este dependentă de Israel pentru propria sa existenţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News