Israelul a evitat ”catastrofa umanitară” din Rafah, susține Benjamin Netanyahu
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul Netanyahu susține că Israelul a evitat ”catastrofa umanitară” din Rafah, orașul din Fâșia Gaza aflat la granița cu Egipt.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian, susține că Israelul a evitat ”catastrofa umanitară” de care comunitatea internațională se teme că s-ar putea produce la Rafah, oraș din extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, aproape de granița cu Egiptul, oraș care găzduiește 1,4 milioane de oameni și de o săptămână face obiectul unei operațiuni militare israeliene, relatează AFP, scrie Agerpres.

”Pentru moment aproape o jumătate de milion de persoane au evacuat zona de lupte din Rafah. Catastrofa umanitară de care s-a vorbit nu s-a produs și nu se va produce”, a asigurat Netanyahu într-un comunicat, adăugând că forțele israeliene ”luptă de-a lungul Fâșiei Gaza (...) evacuând totodată populația civilă și îndeplinindu-și obligațiile de a răspunde nevoilor umanitare ale acesteia”.

IDF-ul a intrat în Rafah cu tancurile, în urmă cu o săptămână

Armata israeliană a intrat în Rafah cu tancuri pe 7 mai, iar de atunci, punctul de trecere a frontierei dintre Fâșia Gaza și Egipt a rămas închis, deși este crucial pentru convoaiele care transportă ajutoare pentru o populație amenințată de foamete în Gaza, conform ONU.

Operațiunea militară israeliană de la Rafah ”duce la mai multe strămutări, risc de foamete și suferință umană”, a deplâns Uniunea Europeană într-un mesaj publicat miercuri în care a cerut Israelului să ”înceteze imediat” această operațiune, pentru că în caz contrar relația sa cu UE ar putea fi pusă la încercare.

Benjamin Netanyahu a subliniat totodată miercuri, după o ședință a cabinetului său, că guvernul israelian nu va ”recompensa îngrozitorul masacru din 7 octombrie”, justificând astfel respingerea de către executiv a recomandării adoptate săptămâna trecută de Adunarea generală a ONU, care a cerut aderarea Palestinei ca stat cu drepturi depline în organizație.

”Nu le vom permite crearea unui stat terorist din care vor putea să ne atace în forță”, a adăugat Netanyahu, insistând că nici Adunarea generală a ONU și nicio altă organizație nu pot împiedica Israelul să-și exercite dreptul la autoapărare, a consemnat dpa.

Rezoluția ONU ”nu va constitui baza unor viitoare negocieri și nu contribuie la o soluție pașnică”, a mai declarat premierul israelian.

Peste 35.000 de persoane au murit în Fâșia Gaza

La opt luni de la începerea războiului, pe 7 octombrie anul trecut, după atacul fără precedent pe teritoriul israelian al mișcării islamiste palestiniene Hamas, 35.233 de persoane au murit în Fâșia Gaza, majoritatea civili, potrivit celui mai nou bilanț al Ministerului Sănătății al Hamas.

Atacul de la 7 octombrie al comandourilor Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, conform unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene. Peste 250 de persoane au fost răpite în timpul atacului și 128 rămân captive în Gaza, dintre care se crede că 36 au murit, potrivit armatei.

Citește și: Încetarea focului în Fâșia Gaza, tot mai cerută. Israelul își intensifică operațiunile militare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel