Data publicării:

Israelul a atacat Iranul cu rachete. Nu au fost vizate obiective energetice sau nucleare

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Reuters via Agerpres
foto: Reuters via Agerpres

Armata israeliană a atacat cu rachete Iranul noaptea trecută. SUA a fost notificată în prealabil. Scopul a fost de a răspunde la agresiunea iraniană din această lună. 

Israelul a lovit ţinte militare din Iran în noaptea de vineri spre sâmbătă, anunţând că răspunde, astfel, atacurilor iraniene din această lună. La câteva ore după demararea operaţiunii, armata militară spune că toate obiectivele au fost îndeplinită. O agenţie de ştiri din Iran a jurat, însă, "o reacţie proporţională" a Teheranului la acest atac, conform Reuters. 

Media iraniană a raportat mai multe explozii în capitală şi la bazele militare din apropiere, cu începere după ora 2 noaptea. Agenţia publică de ştiri din Israelul spune că au fost trei valuri de atacuri cu rachete în noaptea trecută şi că toate au fost completate cu succes. 

De cealaltă parte, Iranul transmite că sistemul de apărare aeriană a contracarat cu succes atacurile israelienilor asupra ţintelor militare din provinciile Teheran, Khuzestan şi Ilam, înregistrându-se doar "daune minore". 

Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere, iar specialiştii se aşteptau la un răspuns al armatei israeliene, după ce Iranul a lansat în jur de 200 de rachete spre Israel pe 1 octombrie, atac care s-a soldat şi cu decesul unei persoane. 

Tensiunile dintre cele două ţări au escaladat de când Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie 2023. 

"Ca răspuns la lunile de atacuri continue din Iran împotriva statului Israel, Forţele de Apărare Israeliene efectuează chiar acum lovituri precise asupra ţintelor militare din Iran", a transmis armata israeliană într-un comunicat de presă. 

Astfel, ar fi fost ţintite fabrici de producţie de armament şi echipament sol-aer. 

"Dacă regimul din Iran va face greşeala să înceapă o nouă rundă de escaladări, vom fi obligaţi să răspundem", a mai transmis armata israeliană. 

Preşedintele american Joe Biden avertizase că Washington nu va susţine un atac israelian asupra siturilor nucleare ale Iranului şi a transmis şi că Israelul trebuie să caute alternative la lovirea câmpurilor petroliere iraniene. 

Iranul, pe de altă parte, a avertizat de mai multe ori împotriva atacurilor israeliene. 

"Iranul îşi rezervă dreptul să răspundă la orice agresiune, şi nu există niciun dubiu că Israelul va fi primi o reacţie proporţională pentru orice acţiune întreprinde", a transmis agenţia de ştiri Tasnim sâmbătă dimineaţă. 

SUA a fost informată înainte de atac 

Yoav Gallant, ministrul Apărării Israelului, a vorbit cu Lloyd Austin, secretarul de stat pe Apărare al SUA, înainte de atac. Washingtonul nu a fost, însă, implicat în atac, transmit oficialii americani. 

Antony Blinken, secretarul de stat american, aflat în Orientul Mijlociu pentru a încerca să intermedieze pacea între părţile implicate, a avertizat că un răspuns al Israelului la atacurile iraniene de la începutul lunii, nu ar trebui să ducă la noi escaladări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel