Data publicării:
Israel, o țară măcinată de conflicte prinsă între Rusia și Ucraina
Israelul este liantul diplomatic dintre două țări aflate în război, la rândul său fiind un teritoriu marcat de nenumărate conflicte armate.
În Israel, când cineva încearcă să parcurgă o situație cât mai prudent, se spune că „se plimbă printre picăturile de ploaie” încercând să nu se ude. De câteva săptămâni, Israelul se plimbă între picăturile de ploaie în timp ce Rusia i-a declarat război Ucrainei.
Pe de o parte este ministrul de externe Yair Lapid, care condamnă în mod regulat invazia Rusiei. La scurt timp după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, Lapid a declarat: „Nu există nicio justificare pentru încălcarea suveranității ucrainene și uciderea unor civili nevinovați”.
Pe de altă parte este prim-ministrul Naftali Bennett. Deși a cerut încetarea focului, trimiterea de ajutor umanitar și a salutat personal refugiații ucraineni care au aterizat în Israel, abia dacă a menționat de Rusia sau președintele acesteia, Vladimir Putin, în discursurile publice.
Relații complexe între Rusia și Israel
Motivul este complicat și se reduce la o combinație de considerații economice, culturale, politice și, cel mai important, de securitate.
Israel prepares for a wave of immigration that could potentially be the largest it has experienced since the fall of the Soviet Union. @hadas_gold has the story: pic.twitter.com/3k2nvTJ09l
— Connect the World (@CNNConnect) March 7, 2022
În timp ce presiunea s-a dezvoltat asupra Israelului la nivel internațional și intern pentru a depune eforturi suplimentare pentru a ajuta Ucraina și pentru a respinge Rusia, Israelul susține că ar trebui să-și folosească poziția unică ca una dintre puținele țări aliate occidentale care are un canal deschis de comunicare atât cu Ucraina, cât și cu Rusia.
A încălcat Șabatul
Bennett este în contact constant atât cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și cu Putin, încercând să intermedieze negocierile. Evreu observant, el a încălcat Șabatul sâmbătă pentru a zbura la Moscova în vederea unei întâlniri neanunțate cu Putin.
În Sabatul evreiesc, munca și folosirea obiectelor electrice sunt interzise de la apusul soarelui vineri până la apusul soarelui sâmbătă pentru cei care îl respectă. Dar există o avertizare în legea evreiască că o regulă poate fi încălcată dacă salvează o viață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News