Data publicării:

Israel-Gaza: Netanyahu promite că va continua războiul până la victorie - în timp ce Regatul Unit și Germania vorbesc despre încetarea focului

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Apelul comun făcut de David Cameron și omologul său german Annalena Baerbock pentru o „încetare durabilă a focului” în Gaza este o schimbare ușoară în poziția guvernelor occidentale cu privire la război.

Recunoscând realitatea crudă că Hamas rămâne încă o amenințare în Gaza, Cameron și Baerbock nu cer o încetare imediată a focului, menționând că Hamas are încă capacitatea de a arunca rachete în Israel și că terenul nu este încă pregătit pentru o pace pe termen lung. 

Este totuși o schimbare a limbajului, anterior guvernul britanic a vorbit în termeni de „pauze umanitare” mai degrabă decât de încetare a focului. De asemenea, Regatul Unit susține poziția SUA conform căreia viitorul trebuie să fie unul care să ia în considerare o soluție cu două state - lucru pe care guvernul Netanyahu l-a respins vehement.

Încă un pas de presiune asupra guvernului israelian a fost după ce Marea Britanie s-a abținut săptămâna trecută la un vot al Consiliului de Securitate al ONU

Încă un pas de presiune asupra guvernului israelian a fost după ce Marea Britanie s-a abținut săptămâna trecută la un vot al Consiliului de Securitate al ONU, un semnal diplomatic că Londra nu este pe deplin mulțumită de modul în care Israelul conduce războiul.

Această nemulțumire a britanicilor este expusă și într-o scrisoarea comună, cu o lovitură asupra Israelului care „ar trebui să facă mai mult pentru a discerne suficient între teroriști și civili” și avertizându-i că „nu vor câștiga acest război dacă operațiunile lor distrug perspectiva coexistenței pașnice cu palestinienii”.

Nimeni nu pune o limită de timp pentru cât mai pot continua luptele, dar Occidentul îi explică Israelului că timpul se scurge pentru ca operațiunile să continue la acest nivel ridicat de intensitate.

În public, Netanyahu ar putea părea optimist, dar în privat va ști că următoarea fază a acestui război este acum la colț și este singur în respingerea unei soluții cu două state, conform Skynews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel