Islanda, zguduită de scandal înainte de meciul cu România. Fotbaliști, acuzați că au hărțuit femei. Președintele federației a demisionat
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Islanda, zguduită de scandal înainte de meciul cu România. Fotbaliști, acuzați că au hărțuit femei. Președintele federației a demisionat
Islanda, zguduită de scandal înainte de meciul cu România. Fotbaliști, acuzați că au hărțuit femei. Președintele federației a demisionat
Preşedintele Federaţiei islandeze de fotbal (KSI), Gudni Bergsson, a demisionat după ce două femei au acuzat un jucător al echipei naţionale că le-a agresat şi hărţuit sexual în 2017, una din ele acuzând de asemenea federaţia că a încercat să-i cumpere tăcerea, transmite AFP. 

Vineri seară, Thorhildur Gyda Arnarsdottir, 25 de ani, a afirmat la televiziunea publică RUV că a depus plângere după ce a fost agresată şi hărţuită sexual de un membru al echipei naţionale, într-un club de noapte la Reykjavik în septembrie 2017.

Ea a indicat că jucătorul a recunoscut faptele, şi-a cerut scuze şi i-a plătit în compensaţie o sumă a cărei valoare nu a fost făcută publică.

Potrivit lui Arnarsdottir, o altă femeie ar fi depus plângere împotriva aceluiaşi jucător pentru o agresiune sexuală comisă în aceeaşi seară.

Acuzații pentru 'cel puțin alți șase jucători'

Tânăra a spus de altfel că ea cunoaşte cel puţin alţi şase jucători implicaţi în cazuri de agresiune sexuală. După mai multe reuniuni de urgenţă în weekend, preşedintele federaţiei a demisionat duminică seara, iar federaţia a recunoscut într-un comunicat că a gestionat corect situaţia.

'Dragi victime, vă credem şi vă prezentăm scuzele noastre sincere. Ştim că noi, ca garanţi, v-am abandonat şi avem intenţia să facem mai mult', a scris consiliul de administraţie. Potrivit mărturiei tinerei, un avocat reprezentând federaţia a întrebat-o dacă este pregătită să primească o compensaţie financiară - a cărei valoare nu a fost precizată - în schimbul tăcerii sale, ceea ce ea a refuzat.

Federaţia a respins această afirmaţie. Acuzatoarea nu a indicat numele jucătorului respectiv, însă potrivit unor media islandeze este vorba de internaţionalul Kolbeinn Sigthorsson, care a trecut pe la Ajax Amsterdam şi FC Nantes.

Atacantul ar fi fost exclus din lotul pentru meciurile cu România, Macedonia de Nord şi Germania

Fără a confirma această informaţie, duminică federaţia a anunţat că atacantul, iniţial selecţionat, nu va mai lua parte la meciurile din luna septembrie cu România, Macedonia de Nord şi Germania, din preliminariile Cupei Mondiale 2022. Federaţia a asigurat că 'va îndrepta ceea ce nu a funcţionat şi va revizui în întregime cultura care există în cadrul fotbalului'.

'Lucrăm deja cu profesionişti externi pentru a examina toate răspunsurile la infracţiunile şi violenţele sexuale în cadrul federaţiei şi felul în care a fost şi va fi acordat sprijin victimelor', a indicat federaţia. Islanda va primi vizita României pe 2 septembrie la Reykjavik în preliminariile CM 2022.

După meciul cu tricolorii, Islanda va întâlni Macedonia de Nord (5 septembrie) şi Germania (8 septembrie), tot la Reykjavik, în Grupa J a preliminariilor CM 2022, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel