Isărescu: Vulnerabilităţile sunt mai mari decât în 2007-2008 în cazul unor ieşiri de capital
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
mugur isarescu
mugur isarescu

Ieşiri masive de capital ar crea vulnerabilităţi mai mari decât în perioada 2007-2008, întrucât piaţa interbancară este mult mai adâncă, cu instrumente mai diversificate, inclusiv un portofoliu considerabil de titluri de stat şi cu o participare semnificativă a nerezidenţilor, afirmă Mugur Isărescu, potrivit Mediafax.

"Doresc să vă amintesc că piaţa s-a adâncit. E mult mai adâncă, piaţa titlurilor de stat are o cotă considerabil mai mare şi o pondere mult mare a nerezindeţilor, iar vulnerabilităţile ar putea să crească. Noi nu am observat o tendinţă de ieşire a capitalurilor", a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Cu toate acestea, şeful băncii central a arătat că volatilitatea cursului a crescut în trimestrul al doilea faţă de primele luni ale anului.

El îndeamnă populaţia şi presa să nu ia în considerare mişcări ale cursului de câteva procente, având în vedere că în contextul internaţional, cu mişcări semnificative de capital, un indicator trebuie să fluctueze şi pe piaţa locală.

"Dacă mai vedem mişcări doi-trei-cinci la sută, nu este cazul să facem ştiri", a mai spus Isărescu.

El a mai arătat că, spre deosebire de 2008, băncile dispun de instrumente mai sofisticate, dar îndeamnă instituţiile de credit să le utilizeze prudent.

Isărescu a amintit că la sfârşitul anului 2008 băncile nu au aveau portofolii de titluri de stat suficiente şi uniform distribuite, astfel că accesul la Lombard (facilitatea de credit a BNR) s-a făcut cu dificultate.

Confruntată cu retrageri semnificative de valută din piaţă, banca centrală a fost nevoită să intervină în octombrie 2008 pentru a stopa un atac de panică şi evita migraţia economiilor din lei în valută, care ar fi afectat rezervele valutare.

Citeşte şi:

Bursele din Asia au scăzut puternic luni, cu până la 5%, după retrogradarea ratingului SUA. Liderii G7 și BCE promit măsuri pentru stabilizarea piețelor

Anastase: Am discutat în coaliţie despre criza mondială şi despre faptul că trebuie să fim precauţi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel