Data publicării:

Isărescu: Legea privind darea în plată face pilaf o altă lege

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Economie
WhatsApp

Legea privind darea în plată face inaplicabilă Legea obligațiunilor ipotecare, adoptată la finalul anului trecut, după ce România a făcut eforturi timp de 25 de ani pentru a îndeplini condițiile necesare ca o astfel de lege să fie funcțională, consideră guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

'În decembrie 2015 a fost adoptată o lege pentru care am fost foarte multă vreme criticați la nivel european — Legea obligațiunilor ipotecare, sau Legea obligațiunilor acoperite sau garantate cu proprietăți ipotecare. De ce abia după 25 de ani? Pentru că aveam câteva condiționalități de îndeplinit. (...) Asta s-a întâmplat în decembrie, la o lună după ce a fost adoptată Legea privind darea în plată, care face pilaf Legea obligațiunilor ipotecare', a explicat luni Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe dedicată educației financiare organizată de Asociația Română a Băncilor și Institutul Bancar Român.

Potrivit acestuia, una dintre condițiile pe care România trebuia să le îndeplinească pentru ca o Lege a obligațiunilor ipotecare să poată funcționa este reducerea dependenței sistemului financiar de finanțarea externă, astfel încât economisirea internă să depășească valoarea împrumuturilor. 'În sfârșit suntem aici. România a ajuns să aibă resurse interne care să acopere creditele', a subliniat guvernatorul BNR.

O a doua condiție era cea a menținerii unei lichidități confortabile în piață, care să ofere încredere investitorilor, condiție de asemenea îndeplinită de doi ani, a mai spus Mugur Isărescu. O a treia condiție era aceea de a avea o piață imobiliară stabilă, și din punct de vedere legislativ, pentru ca băncile să poată să acumuleze un pachet de credite suficient, pe baza căruia să poată emite obligațiuni ipotecare.

[citeste si]

Potrivit șefului BNR, toate aceste condiții au fost îndeplinite de România, însă Legea privind darea în plată poate desființa atât Legea obligațiunilor ipotecare cât și regulamentul de funcționare, care a fost definitivat în urmă cu două săptămâni. 'Acum două săptămâni s-a venit cu regulamentul. Și atunci l-am întrebat pe directorul care s-a ocupat: dacă Legea dării în plată trece în forma actuală, ce valoare mai au Legea obligațiunilor ipotecare și regulamentul? Și mi-a răspuns: nu mai au nicio valoare', a subliniat guvernatorul BNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel