Isărescu avertizează că banii nu pică din cer
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

În plină criză financiară, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat că banii nu pică din cer, iar societatea românească trebuie să înţeleagă că „realitatea este cinică” şi că e nevoie de muncă şi de un efort major „al întregii colectivităţi umane” pentru a se ajunge la bogăţie. Oficialul BNR a făcut aceste declarații în cadrul unei dezbatere cu tema „România 2010: constrângerile economico-financiare şi imperativele sociale”. Isărescu a insistat că realitatea este cinică și nu poate fi ignorată pentru că se răzbună. Guvernatorul BNR a precizat că finanţarea deficitelor structurale ale României întâmpină dificultăţi din ce în ce mai evidente, iar tendinţele acestor dezechilibre ridică îngrijorări, conturându-se conflicte sociale.

Bugetele în general sunt în suferință, iar în România situația nu este diferită. Guvernatorul băncii centrale a mai spus că „nu facem deloc excepție, chiar dacă unele dintre cifre, cum sunt cele legate de datoria suverană, nu sunt deloc dramatice prin mărimea lor (…) şi aceste cifre, inclusiv datoria suverană, ridică îngrijorări în ceea ce priveşte tendinţa”.

El a arătat că apar dificultăţi din ce în ce mai evidente legate de finanţarea deficitelor structurale, dând ca exemplu creşterea dobânzilor. Guvernatorul BNR a aprecizat că firmele nu se plâng degeaba de nivelul exagerat al impozitării, întrucât fiscalitatea, parafiscalitatea şi birocraţia sunt enorme, munca fiind astfel descurajată. În plus, Isărescu a afirmat că există tentaţia unei impozitări suplimentare a muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel