Irlanda afirmă că Londra nu a oferit propuneri credibile cu privire la Brexit
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Irlanda a declarat joi că Regatul Unit nu a reuşit să ofere până acum propuneri credibile cu privire la Brexit, notează Reuters.

Şeful diplomaţiei irlandeze Simon Coveney a afirmat că în Uniunea Europeană au sporit nemulţumirile referitoare la faptul că Londra nu a furnizat alternative la aşa-numita plasă de siguranţă privind frontiera irlandeză.

Londra respinge soluţia "plasa de siguranţă"("backstop"), inevitabilă, în opinia Bruxellesului, în absenţa unei alternative credibile. Aceasta prevede ca Marea Britanie să rămână "într-un spaţiu vamal unic" cu UE dacă nu este găsită o soluţie mai bună până la finalul perioadei de tranziţie.

Avem nevoie de propuneri credibile, pe care pur şi simplu nu le-am văzut deocamdată, a spus Coveney.

Premierul irlandez Leo Varadkar şi lidera Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP, care susţine guvernul britanic), Arlene Foster, au avut miercuri seară o întrevedere la Dublin în timpul căreia Foster a subliniat că un acord pentru un Brexit ordonat poate fi convenit doar dacă toate părţile vizate dau dovadă de flexibilitate.

Parlamentul britanic, unde premierul Boris Johnson şi-a pierdut majoritatea, a votat în urmă cu două săptămâni o lege vizând împiedicarea unei ieşiri din UE fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.

Johnson a susţinut însă că ar prefera să fie "mort într-un şanţ" decât să ceară o nouă amânare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel