Iritații de la substanțe dezinfectante și/sau mănuși de cauciuc. Olga Simionescu: Ce e de făcut
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Prof dr Olga Simionescu. Foto: DC News
Prof dr Olga Simionescu. Foto: DC News
Ca răspuns la întrebările legate de iritații ale pielii de la substanțe dezinfectante și/sau mănuși de cauciuc, pr of. dr. Olga Simionescu, cunoscut medic primar dermatolog, a oferit câteva  explicații.

„Aceste iritații pot apărea pe un tegument anterior normal sau pe unul cu suferință preexistentă (era deja uscat de la o dermatită atopică, de exemplu). Leziunile sunt roșii la culoare și acompaniate de mâncărime (prurit) sau de usturime. Aceste suferinte inflamatorii se numesc dermatite de contact și pot fi iritative (cu marginea tăiată brusc) sau alergice (au formă supraacuta/ acută – vezicule; formă subacută: scuame, rar formă cronică; ele pot fi suprainfectate și prezintă atunci cruste/coji). Diferența în principal între dermită iritativă și cea alergică este dată de mecanism: cea iritativă apare la primul contact cu agentul iritant, cea alergică presupune un contact prealabil și apare prin mecanism alergic.

Ce este de făcut?


Prevenție:

a. Folosiți săpunuri care nu usucă  

b. Folosiți biocide/ dezinfectante de calitate superioară și nu de proveniență incertă

c. Umblați cu soluția biocidă la dumneavoastră și nu folosiți orice de la supermarket

d. Testați orice soluție făcând o dungă în treimea inferioară a antebrațului și așteptați 24 de ore. Dermatita de iritatie determină repede inrosirea, iar cea alergică are un mecanism întârziat, de minimum 24-48 de ore. Dacă există deja o altă suferință și pielea este sensibilă sau uscată: cremuiți cu un produs cu moleculă calmantă.  

Odată cu vârstă, tegumentul se deshidratează și emolierea trebuie să fie de rutină. Spălarea cu săpun este obligatorie, în orice suferință dermatologică. Acum, în plus, ne protejează de infecția COVID-19.

(...) Dacă este o formă foarte severă, aveți nevoie de un tratament mai puternic și trebuie să va consulte un medic specialist.

Testare dacă este vorba despre o alergie, prin patchteste (ulterior perioadei de urgență, se lipesc pe spate).

Există mănuși hipoalergenice, dar acum sunt un lux.

Am scris cele de mai sus conștientă că un caz se tratează la medic și nu prin facebook”, a scris Olga Simionescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel