Data publicării:
IRES: Cine sunt votanții din 26 mai 2019
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES prezintă o serie de trei analize privind profilul celor care au votat la scrutinele din 26 mai 2019.
Analizele IRES au rolul de a furniza publicului informații cu privire la caracteristicile indivizilor care au votat la alegerile de duminică, 26 mai 2019, atât din perspectiva structurii socio-demografice, dar și din cea a comportamentului politic și răspund la următoarele întrebări:
Care este profilul socio-demografic și comportamentul electoral al votanților partidelor clasate pe primele 3 locuri la alegerile europarlamentare?
Cine sunt votanții care au luat un singur buletin de vot la scrutinele din 26 mai 2019? Când și cum s-au mobilizat românii pentru scrutinele de duminică?
Cum este structurată încrederea votanților în lideri politici și în ce măsură sunt votanții la alegeri interesați de politică?
Prima analiză, cea pe care o prezentăm în cele ce urmează, este focusată pe profilul socio-demografic și comportament electoral al votanților partidelor clasate pe primele 3 locuri la alegerile europarlamentare.
În cursul zilei de joi, 30 mai 2019, vom difuza analiza referitoare la mobilizarea și participarea la vot, urmând ca vineri, 31 mai 2019, să transmitem analiza privind structurarea încrederii votanților în lideri politici și interesul acestora față de politică.
PROFILUL VOTANȚILOR PARTIDELOR CLASATE PE PRIMELE 3 LOCURI LA ALEGERILE EUROPARLAMENTARE
Votanții Alianței 2020 – USR-PLUS sunt preponderent tineri din urbanul mare;
Cei mai mulți votanți PNL au studii medii, cei mai mulți votanți PSD au venitul sub 1.500 de lei lunar și unul din trei votanți ai Alianței 2020 – USR-PLUS a absolvit studii superioare;
Jumătate dintre votanții Alianței 2020 – USR-PLUS sunt angajați în mediul privat, aproape 6 din 10 votanți PSD sunt pensionari, iar în rândul votanților PNL se regăsește cea mai mare proporție de persoane neocupate;
Cea mai mică proporție de persoane interesate de politică este regăsită în rândul votanților PNL, iar votanții Alianței 2020 – USR-PLUS sunt mult mai activi în mediul online;
Jumătate dintre votanții PSD au votat doar la europarlamentare, nu și la referendum. Decizia de a se prezenta la vot este luată mult mai aproape de ziua votului de către votanții PNL și PSD;
Aproape un sfert dintre votanții Alianței 2020 – USR-PLUS au fost îndemnați să participe la vot la referendum. Unul din patru votanți PSD care au votat la referendum au pus ștampila pe „Nu" pentru ambele întrebări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News