Irene Papas, actrița care a jucat în  "Tunurile din Navarone" şi "Zorba Grecul", a murit
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Irene Papas, actrița care a jucat în capodoperele cinematografice  "Tunurile din Navarone" şi "Zorba Grecul" a murit la vârsta de 93 de ani, a anunţat miercuri ministerul Culturii din Grecia, potrivit AFP.

Irene Papas, considerată una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, a încetat din viață la vârsta de 93 de ani.

Născută pe 3 septembrie 1926 sub numele de Eiríni Lelékou, în localitatea Chilimodion din istmul grecesc Corint, numele sub care-a rămas în istoria filmului se datorează căsătoriei de doar patru ani, între 1943 şi 1947, cu actorul Alkis Papas, la doar 17 ani, singura oară când viitoarea actriţă şi-a legat destinul de al altcuiva.

Descoperită de marele regizor american de origine greaca Elia Kazan, si-a dobandit faima internationala dupa ce a jucat in filme alaturi de actori de exceptie cum ar fi: Tunurile din Navarone sau Zorba grecul, alaturi de Anthony Quinn.

Irene Papas "personifica frumuseţea grecească pe ecran şi pe scenă", a spus într-un comunicat ministrul Culturii Lina Mendoni. 

Pe lângă activitatea cinematografică, în 1978, Papas a colaborat cu compozitorul Vangelis la realizarea albumului Odes ce conținea opt cântece populare grecești interpretate mixt vocal, respectiv în format electronic. Cei doi au colaborat din nou în 1986 la albumul Rapsodies, ce conținea șapte imnuri liturgice bizantine redate în format mixt vocal-electronic.

Intr-un interviu pe care l-a dat dupa moartea lui Marlon Brando, Papas a spus ca a avut o legatura in trecut cu actorul american si ca au ramas "close friends" pana la sfarsit.

Irene Papas a fost membră a Partidului Comunist din Grecia (KKE), dar și o prietenă apropiat a fostului prim-ministru Andreas Papandreou și a celei de-a treia și ultima lui soție Dimitra Liani. Atunci când Liani a fost atacată de către mass-media greacă pentru pretinsa influență asupra soțului ei bolnav în timpul ultimului mandat de premier al lui Papandreou (1993-1996), Papas a susținut-o public.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel