Iranul dă asigurări că ”programul său nuclear este pașnic și va rămâne ca atare”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian. Sursa: Agerpres
Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian. Sursa: Agerpres
În cadrul Conferinței pentru dezarmare, ministrul iranian de Externe subliniază că statutul actual al JCPOA este produsul politicilor și calculelor greșite ale SUA.

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a acuzat Washingtonul pentru impasul în discuțiile care vizează relansarea acordului nuclear cu Iranul din 2015, cunoscut oficial ca Planul de Acțiune Cuprinzător Comun (JCPOA), susținând că situația actuală este rezultatul politicilor și calculelor greșite ale Washingtonului, informează Almayadeen.

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a făcut aceste remarci marți în timpul segmentului la nivel înalt al Conferinței pentru dezarmare din orașul elvețian Geneva.

”Starea actuală a JCPOA este produsul politicilor și calculelor greșite ale SUA. Experiența noastră trecută ne-a învățat să ne angajăm în noua rundă de negocieri cu mai multă grijă și sensibilitate”, a spus el.

Înaltul diplomat iranian a continuat spunând că puținele probleme rămase în discuțiile pentru a reînvia acordul ar putea fi rezolvate rapid.

”Prin urmare, fără nicio condiție prealabilă și prin bunăvoința și determinarea tuturor părților și în cadrul negocierilor purtate până acum, se pot face pașii finali ai discuțiilor”, a spus el.

Amir-Abdollahian a adăugat că SUA trebuie să aibă ”voința și puterea de a încheia discuțiile îndelungate”, subliniind că Republica Islamică este dispusă să continue discuțiile până la ajungerea la un acord. În plus, el a cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să renunțe la strategia sa politică pentru a ajunge la o soluție tehnică.

El a reiterat că ”programul nuclear al Iranului este pașnic și va rămâne ca atare”, subliniind că Iranul va rămâne pe deplin angajat în obligațiile sale în baza acordului său de garanții cuprinzătoare, așa cum a fost confirmat până acum. 

Iranul și-a inversat conformitatea cu acordul nuclear din 2015, după ce Statele Unite s-au retras unilateral din acord în 2018 și au reimpus sancțiuni asupra Teheranului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel