Data publicării:

Iranul avertizează că va răspunde Israelului, după ce atacurile aeriene au lovit ținte militare

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Conducerea Iranului a declarat că evaluează un răspuns la loviturile aeriene israeliene din acest weekend.

Conducerea Iranului a declarat că evaluează un răspuns la loviturile aeriene israeliene din acest weekend, în timp ce țara a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se întrunească luni.

Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a spus că Teheranul nu caută un război, dar va răspunde „adecvat” atacurilor Israelului.

„Nu căutăm război, însă vom apăra drepturile națiunii și țării noastre,” a declarat Pezeshkian în cadrul unei ședințe de cabinet, duminică. El a adăugat: „Vom da un răspuns potrivit agresiunii regimului sionist.”

SUA a exprimat îngrijorări că ciclul de lovituri reciproce dintre cele mai mari puteri militare din Orientul Mijlociu ar putea duce la un război regional de amploare

Nu este clar dacă Pezeshkian sugera că Iranul ar lua în considerare un răspuns militar direct, dacă ar putea intensifica eforturile de a înarma aliații regionali, inclusiv Hezbollah, sau dacă ar opta pentru alte proteste diplomatice ca reacție la atacurile aeriene de sâmbătă.

Comentariile sale au apărut în contextul unei dezbateri în Iran despre dacă atacul israelian, mai limitat decât s-ar fi prevăzut, justifică un răspuns militar și dacă țara va fi percepută ca fiind slabă dacă nu reacționează.

SUA a exprimat îngrijorări că ciclul de lovituri reciproce dintre cele mai mari puteri militare din Orientul Mijlociu ar putea duce la un război regional de amploare.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat duminică, în prima sa reacție la atac, că „răul comis de regimul sionist acum două nopți nu ar trebui nici minimalizat, nici exagerat”.

Khamenei a spus că puterea Iranului ar trebui arătată Israelului, adăugând: „Rămâne la latitudinea autorităților să determine cum să transmită puterea și voința poporului iranian regimului israelian și să ia măsuri care să servească intereselor acestei națiuni și țări.”

Remarcile sale sugerează că nu este planificat un răspuns militar imediat, Iranul analizându-și opțiunile.

La scurt timp după atac, Teheranul a minimizat impactul acestuia, spunând că a cauzat daune limitate, iar Joe Biden a cerut oprirea escaladării.

Ministrul de externe al Iranului, Abbas Araghchi, a condamnat atacurile, pe care Israelul le-a lansat ca represalii pentru o serie de rachete balistice lansate de Iran luna aceasta, și a cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU luni.

"Atacul din Iran a fost precis și puternic și și-a atins toate obiectivele"

„Acțiunile regimului israelian constituie o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale și destabilizează și mai mult o regiune deja fragilă”, a declarat Araqchi într-o scrisoare adresată consiliului format din 15 membri, sâmbătă.

„Republica Islamică Iran, în conformitate cu principiile consacrate în Carta Națiunilor Unite și în cadrul dreptului internațional, își rezervă dreptul inerent de a răspunde legal și legitim acestor atacuri criminale la momentul potrivit,” a scris el.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat într-un discurs duminică: „Forțele aeriene au atacat în tot Iranul. Am lovit puternic capacitățile de apărare ale Iranului și capacitatea sa de a produce rachete care sunt îndreptate împotriva noastră. Atacul din Iran a fost precis și puternic și și-a atins toate obiectivele.”

Potrivit unor oficiali anonimi citați de New York Times, atacul Israelului a distrus sisteme de apărare antiaeriană amplasate pentru a proteja rafinării critice de petrol și petrochimie și un câmp de gaz important. Raportul arată că apărările aeriene atacate au inclus și cele din jurul complexului petrochimic Bandar Imam Khomeini și a portului vecin Bandar Imam Khomeini.

Mai devreme, Pezeshkian și-a limitat comentariile la deplângerea pierderii a patru soldați iranieni uciși în atacul israelian. Într-o declarație, a adăugat: „Dușmanii Iranului ar trebui să știe că acești oameni curajoși apără fără teamă pământul lor și vor răspunde oricărei nebunii cu tact și inteligență.”

Javad Zarif, fost ministru de externe și actual consilier strategic al guvernului, nu a făcut nicio amenințare directă de represalii, spunând într-o declarație lungă: „Occidentul ar trebui să se îndepărteze de paradigma sa învechită și periculoasă. Trebuie să condamne actele recente de agresiune ale Israelului și să se alăture Iranului în eforturile de a pune capăt apartheidului, genocidului și violenței din Palestina și Gaza, și din Liban. Recunoașterea hotărârii ferme a Iranului pentru pace este esențială; această oportunitate unică nu ar trebui ratată.”

Misiunea Iranului la ONU în New York, adesea folosită pentru a comunica mesaje către Occident, a acuzat SUA de complicitate în atac, deoarece avioanele de război israeliene au atacat Iranul din spațiul aerian irakian. „Spațiul aerian irakian este sub ocupația, comanda și controlul armatei SUA. Concluzie: complicitatea SUA în această crimă este certă,” a spus misiunea.

Araghchi a spus: „Pare că adevărul a fost complet demonstrat că fără America, Israelul nu are în mod necesar nicio putere în regiune; nu doar în operațiunea desfășurată împotriva Iranului, ci și în toate operațiunile desfășurate în Gaza, Liban și alte locuri, noi credem că America a fost complice în toate aceste cazuri”, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel