Data publicării:

Iranul ar plănui să-și extindă influența în Mediterană. Strategia ar consta în înființarea de miliții asemănătoare Hamas sau Houthi

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Iranul încearcă să creeze o "adâncime strategică" în regiunea Mediterană. O "adâncime strategică" de 5.000 de kilometri indică clar faptul că Iranul consideră întreaga regiune "aproape de casă".

Într-un discurs recent, consilierul militar iranian Yahya Safavi a declarat că Iranul încearcă să creeze o "adâncime strategică" în Mediterană. Acest lucru pare să recunoască ambițiile mai mari ale Iranului în regiune. Iranul a preluat deja porțiuni din Irak, Siria și Liban folosind procuratori și a coordonat Houthi în Yemen pentru a ataca nave în Marea Roșie. Iranul sprijină, de asemenea, Jihadul Islamic Palestinian și Hamas. Acum, pare să aibă ambiții și mai mari.

Safavi este un fost comandant militar iranian în Garda Revoluționară Islamică. Lucrează și acum pe post de consilier militar pentru regimul iranian și are un rol academic la mai multe universități. Prin urmare, el este foarte implicat în aparatul de securitate iranian și în gândirea strategică a regiunii.

Potrivit unui articol din Tasnim News din Iran, citat de JerusalemPost, Safavi a vorbit la o conferință dedicată sărbătoririi a 40 de ani de la înființarea Universității Imam Hossein. Vorbind despre rolul important al universității în Iran, Safavi a spus: "Nu avem altă opțiune decât să adâncim apărarea și securitatea țării. Adâncimea noastră strategică de apărare este Marea Mediterană, și trebuie să ne mărim propria adâncime strategică cu 5.000 de kilometri." Acest lucru indică clar faptul că regimul Iranului dorește acum să-și proiecteze puterea nu doar în Irak, ci și prin Iordania și traversând Cisiordania către Israel. Iranul a reușit deja să realizeze acest lucru sprijinind grupuri procurate și dotându-le cu rachete și drone cu rază lungă de acțiune.

De exemplu, rachetele și dronele folosite de Houthi au amenințat orașul sudic al Israelului, Eilat. Hezbollah s-a lăudat că rachetele sale pot viza întreg Israelul. Hamas a lansat 9.000 de rachete începând cu 7 octombrie, iar Hezbollah a lansat mii de rachete și el. Grupurile susținute de Iran din Siria au atacat, de asemenea, Israelul și forțele SUA. Grupul susținut de Iran, Kataib Hezbollah, a ucis trei membri ai serviciilor americane în Iordania la sfârșitul lunii ianuarie.

Comentariile comandantului iranian despre Mediterană au menționat și Marea Roșie. El a descris cele două mări ca "puncte strategice" și a subliniat că forțele navale și aeriene iraniene se vor "concentra asupra acestor puncte, deoarece viitoarele războaie," vor fi "bazate pe mare și aer." Acest lucru ilustrează ambițiile actuale ale Iranului.

Iranul dorește să înconjoare Orientul Mijlociu cu procuratori și să-i utilizeze pentru a controla o mare parte a regiunii. Forțele aeriene ale Iranului sunt relativ mici în prezent, iar forțele sale navale nu sunt, de asemenea, foarte mari. Cu toate acestea, are ambiții de a-și crește puterea pe mare. A construit recent nave noi și lucrează la mai multe drone și rachete cu rază mai lungă. Amenințarea Houthi la adresa navigației a devenit deja evidentă. Aceasta este o amenințare majoră pentru regiune, iar Iranul crede că are impunitatea de a desfășura atacuri. De exemplu, a efectuat atacuri cu rachete balistice în Siria și împotriva grupurilor din Pakistan în ultimele luni.

Ambițiile Teheranului sunt posibile nu numai datorită rețelei sale de procuratori, ci și pentru că alte țări din regiune preferă relații amiabile și nu doresc să fie trase în mai multe războaie nesfârșite alimentate de milițiile susținute de Iran. Acest lucru a permis Iranului să ocolească multe dintre țări și să-și extindă amenințările către Israel și Mediterană.

Prin urmare, discursul de la universitatea din Teheran nu este doar un punct de vedere, ci o referință foarte clară la gândirea și strategia actuale ale regimului din Teheran. Regimul Iranului a mobilizat procuratori împotriva Israelului începând cu 7 octombrie. Acum, după ce a creat un război cu multiple fronturi în care unitățile susținute de Iran amenință Israelul în șapte "zone" diferite, Iranul își arată acum cărțile pentru a dezvălui obiectivul său mai mare.

O "adâncime strategică" de 5.000 de kilometri indică clar că Iranul vede acum întreaga regiune drept "aproape de casă". Țările vor trebui să decidă cum să facă față acestei noi ambiții ale regimului din Teheran.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel