Data actualizării:
Data publicării:

Iranul amenință cu închiderea Mediteranei, dacă SUA continuă să comită "crime" în Gaza, deși nu are acces direct. "Sunt prinși în capcană"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Un comandant al Gardienilor Revoluției iraniene a declarat că Marea Mediterană ar putea fi închisă dacă Statele Unite și aliații săi continuă să comită "crime" în Gaza, a relatat sâmbătă presa iraniană, fără a explica cum s-ar întâmpla acest lucru.

Iranul susține Hamas împotriva Israelului și acuză Statele Unite că sprijină ceea ce numește crime israeliene în Gaza, unde săptămâni de bombardamente au ucis mii de oameni și au alungat cea mai mare parte a populației din casele lor, potrivit Reuters.

"Ei vor aștepta în curând închiderea Mării Mediterane, a (Strâmtorii) Gibraltar și a altor căi navigabile", a declarat generalul de brigadă Mohammad Reza Naqdi, comandantul coordonator al Gărzilor, citat de Tasnim.

Iranul nu are acces direct la Marea Mediterană

Gruparea Houthi din Yemen, aliniată cu Iranul, a atacat în ultima lună navele comerciale care navighează prin Marea Roșie, ca represalii la atacul Israelului asupra Fâșiei Gaza, determinând unele companii de transport maritim să schimbe rutele. Casa Albă a declarat vineri că Iranul a fost "profund implicat" în planificarea operațiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roșie.

Iranul nu are acces direct la Marea Mediterană și nu a fost clar cum ar putea încerca Gărzile să o închidă, deși Naqdi a vorbit despre "nașterea unor noi puteri de rezistență și închiderea altor căi navigabile".

"Ieri, Golful Persic și Strâmtoarea Ormuz au devenit un coșmar pentru ei, iar astăzi sunt prinși în capcană... în Marea Roșie", a declarat Naqdi, citat.

Singurele grupări susținute de Iran în Mediterană sunt Hezbollah din Liban și milițiile aliate din Siria, la celălalt capăt al mării față de Gibraltar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel