Iranul a condamnat la moarte un disident cu cetățenie suedeză
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Justiţia din Iran a confirmat duminică condamnarea la moarte a unui disident cu dublă cetăţenie, suedeză şi iraniană, aflat în închisoare din 2020, transmite Agerpres, care citează AFP.

Agenţia Mizan Online a autorităţii judiciare iraniene informează că instanţa supremă de la Teheran a aprobat pedeapsa capitală pentru Habib Chaab, acuzat de corupţie, de conducerea unei grupări rebele şi de planificarea şi execuţia mai multor operaţiuni teroriste. Sentinţa este definitivă.

Presa locală l-a prezentat pe Chaab, în vârstă de circa 50 de ani, drept lider al grupării ASMLA - Mişcarea Arabă de Luptă pentru Eliberarea Avhazului (capitala provinciei Khuzestan din vestul Iranului - n. red.), dispărut din octombrie 2020, când s-a predat la Istanbul, şi repatriat după o lună în Iran, unde a fost închis.

Şase membri ai ASMLA au fost condamnaţi la moarte luni sub acuzaţia că au urmat ordinele unor conducători europeni, printre care şi Chaab, reaminteşte AFP.

Suedia a încercat să îi ofere cetăţeanului său asistenţă consulară, însă demersul nu a avut succes, deoarece Iranul nu recunoaşte dubla cetăţenie.

Mizan Online afirmă că Chaab a locuit mai mulţi ani în Suedia, unde a beneficiat de sprijin guvernamental şi din partea organelor de securitate.

Duminică s-a mai confirmat în Iran încă o pedeapsă pentru disidenţă: potrivit organizaţiei HRANA (Human Rights Activists News Agency - Agenţia de Presă a Activiştilor pentru Drepturile Omului), cu sediul în SUA, o instanţă a condamnat-o pe Elham Afkari, sora luptătorului sportiv Navid Afkari, la cinci ani de arest la domiciliu şi portul unei brăţări electronice pentru localizare, transmite dpa.

Afkari a fost arestată în noiembrie, la Shiraz, în sudul Iranului, sub acuzaţia că a transmis informaţii unui post de radio de limbă farsi (persană) din Londra al opoziţiei iraniene. Fratele ei a fost executat în 2020, în ciuda protestelor internaţionale, pentru uciderea unui agent de securitate în timpul unei demonstraţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel