Diplomat iranian: O coaliție a Rusiei, Chinei și Iranului ar fi foarte dureroasă pentru Occident
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 25 ian, 11:00
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ambasadorul Iranului în Federația Rusă pledează pentru o coaliție între Federația Rusă, Republica Populară Chineză și Republica Islamică Iran.

O posibilă coaliție a Iranului, Rusia și China ar fi foarte dureroasă pentru Occident, a declarat ambasadorul Iranului în Rusia Kazem Jalali, în timpul vizitei sale de lucru în regiunea Caucazului de Nord din Osetia de Nord.

„În mod firesc, Statele Unite și Occidentul în general sunt preocupați de noile coaliții, care sunt în prezent [în curs de creare] pe arena internațională. O coaliție a Republicii Islamice Iran, Federației Ruse și Republicii Populare Chineze este un exemplu a unor astfel de coaliții strategice”, a spus ambasadorul luni.

Ambasadorul a descris Rusia ca fiind o putere majoră cu un potențial economic, de apărare, militar și tehnologic uriaș. China, în cuvintele sale, este pe cale să depășească Statele Unite în ceea ce privește creșterea economică. Iranul, potrivit lui Jalali, a fost o țară mare dezvoltată economic, care a făcut progrese uriașe în industria sa de apărare.

„De aceea, crearea acestui tip de coaliție [care implică Rusia, Iran și China] ar însemna multă durere pentru Occident”, a spus diplomatul iranian.

G Ad:

În 2019, forțele Rusiei, Iranului și Chinei au organizat un exercițiu naval în Oceanul Indian și în Golful Oman, cu numele de cod Centura de securitate marină. Atunci, comandantul adjunct al marinei iraniene Habibollah Sayyari a spus că vor urma mai multe evenimente trilaterale de acest fel. În același timp, el a spus că formarea unei coaliții a celor trei state nu se discută la acel moment, scrie TASS.

CITEȘTE ȘI   -  Rusia, China și Iranul, exerciții militare navale în Oceanul Indian

Expert american: SUA știau de 14 ani că asta se va întâmpla în Ucraina. La București, Putin a fost furios

Fiona Hill, fosta directoare pentru Europa şi Rusia în Consiliul Naţional de Securitate al SUA, spune că americanii știau că Putin se va înfige în Ucraina. 

„Știam că asta se va întâmpla. Vladimir Putin i-a spus președintelui american: George, trebuie să înțelegi că Ucraina nici măcar nu este o țară. O parte din teritoriul său se află în Europa de Est și cea mai mare parte ne-a fost dată nouă. Acestea au fost remarcile lui Vladimir Putin al Rusiei către președintele George Bush la București, la summit-ul NATO din aprilie 2008. Putin era furios, pentru că NATO tocmai anunțase că Ucraina și Georgia se vor alătura Alianței Nord Atlantice”, precizează Fiona Hill în New York Times.

La București, Putin i-a transmis lui Bush că Rusia va considera o provocare invitația pe carea NATO a acordat-o Ucrainei și Georgiei. Pe cale de consecință, Vladimir Putin a intervenit în Georgia în următoarele luni.

„Putin gândește pe termen lung, strategic și știe să se impună în jocul tactic. Are Statele Unite exact acolo unde vrea, iar Statele Unite ar trebui să genereze un front unit cu aliații săi. În prezent, scopul lui Putin este mai mare decât închiderea „ușii deschise” a NATO către Ucraina și ocuparea mai multor teritorii. Acesta vrea să evacueze Statele Unite din Europa. Putin are o obsesie personală pentru istorie și aniversări și vrea să ofere SUA aceeași senzație pe care Rusia a avut-o în anii 90 (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro