Iran: Un angajat belgian în domeniul umanitar, condamnat la 12 ani şi jumătate de închisoare (oficial)
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Foto: Pexels/Un angajat belgian în domeniul umanitar, condamnat la 12 ani şi jumătate de închisoare
Foto: Pexels/Un angajat belgian în domeniul umanitar, condamnat la 12 ani şi jumătate de închisoare
Spionaj împotriva Iranului şi spălare de bani sunt acuzaţiile pentru care angajatul belgian a primit acest verdict preliminar.

Un angajat belgian în domeniul umanitar, arestat în urmă cu aproape un an în Iran, urmează să execute o pedeapsă de 12 ani şi jumătate de închisoare dintr-o pedeapsă totală de 40 de ani, a anunţat marţi instanţa judiciară iraniană, relatează AFP, conform Agerpres.

Olivier Vandecasteele, 41 de ani, este reţinut la Teheran din 24 februarie, când a fost arestat în capitala iraniană.

Acesta a fost condamnat la un total de 40 de ani de închisoare, dar ca urmare a cumulării de pedepse el ar urma să o execute doar pe cea mai mare, 12 ani şi jumătate.

Aceasta din urmă a fost pronunţată pentru "spionaj împotriva Republicii Islamice Iran în beneficiul unui serviciu de informaţii străin", a indicat Mizan Online.

Instanţa l-a condamnat la 12 ani şi jumătate de închisoare pentru "cooperare cu un guvern ostil, Statele Unite, împotriva Republicii Islamice Iran", a adăugat sursa citată.

Închisoare şi 74 de lovituri de bici - verdictul este preliminar

El a mai fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare şi 74 de lovituri de bici pentru "contrabandă profesională de valută în valoare de 500.000 de dolari" şi 12 ani şi jumătate "pentru spălare de bani", potrivit Mizan Online.

Acest verdict "este preliminar şi poate fi atacat în faţa curţii de apel în termen de 20 de zile", a precizat sursa citată.

La mijlocul lunii decembrie, familia lui Olivier Vandecasteele a anunţat că acesta a fost condamnat la 28 de ani de închisoare, indicând că nu cunoaşte acuzaţiile împotriva lui.

Câteva zile mai târziu, Belgia le-a cerut cetăţenilor săi "aflaţi în trecere prin Iran" să părăsească ţara "cât mai curând posibil" din cauza "riscurilor crescute de detenţie arbitrară" după această condamnare.

Relaţiile dintre Bruxelles şi Teheran sunt tensionate de la arestarea unui diplomat iranian, Assadollah Assadi, condamnat în Belgia în 2021 la 20 de ani de închisoare pentru plănuirea unui atentat "terorist" împotriva opoziţiei iraniene, a mai scris Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel