Data publicării:

Iran. Deținerea de animale de companie ar putea deveni ilegală

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pexels
Pexels
Animalele de companie ar putea deveni ilegale în Iran. 

Deţinerea de animale de companie va fi în curând interzisă şi chiar sancţionată în Iran, scrie miercuri dpa, citat de Agerpres. 

Potrivit unui proiect de lege pregătit de deputaţi conservatori, plimbatul câinilor va fi pedepsit cu o amendă usturătoare, iar vehiculele care transportă câini vor fi confiscate pentru trei luni, au consemnat media iraniene.

Mai mult, în scurt timp proprietarii de locuinţe nu-şi vor mai putea închiria apartamentele deţinătorilor de câini sau pisici.

Câinii nu sunt permiși în Islam

În islam, a ţine un câine în casă este considerat "murdar", dar clericii iranieni au preferat să abordeze o linie dură în privinţa tuturor animalelor de companie. Ei mai argumentează şi că plimbatul câinilor creează panică în rândul populaţiei.

Poliţia a încercat de mai multe ori să interzică complet deţinerea de câini, fără succes însă. Acum, o astfel de interdicţie este pe cale să devină lege.

Legea ar putea fi ignorată

Totuşi, observatorii sunt de părere că şi dacă va exista o lege în acest sens, ea va fi ignorată de proprietarii de câini şi pisici, la fel ca tentativele precedente de a impune această interdicţie.

În ultimii ani, numărul deţinătorilor de animale de companie a crescut considerabil în republica islamică, tot mai mulţi iranieni tineri luându-şi câini şi pisici ca animale de companie, mai ales pentru copiii lor. În consecinţă, a crescut mult şi numărul clinicilor veterinare şi al pet-shop-urilor, mai ales în capitala Teheran, dar şi în alte oraşe mari.

Legătura dintre anxietate și animalele de companie

studii recente au arătat că animalele de companie din dormitor ar putea fi benefice pentru unii dintre noi.

„Oamenii cu depresie sau anxietate pot beneficia de prezența animalului de companie în pat, deoarece animalul de companie este ca o pernă mare, o pătură mare și pot simți acea creatură moale, drăgălașă și blănoasă, astfel scăzându-le nivelele de anxietate”, a spus specialistul în somn Dr. Raj Dasgupta, profesor asistent de medicină clinică la Keck School of Medicine de la Universitatea din California de Sud.

Datele culese în 2017 de la Centrul pentru Medicina Somnului al Clinicii Mayo din Phoenix au descoperit că peste jumătate dintre proprietarii de animale de companie văzuți în clinică îi permiteau animalului lor de companie să doarmă în dormitor, iar majoritatea și-au găsit animalul de companie „neagresiv sau chiar benefic pentru a dormi”. Cu toate acestea, aproximativ 20% credeau că prietenii lor blănoși le-au înrăutățit somnul.

Un alt studiu din 2017 a pus instrumente de urmărire a somnului pe câini și pe oamenii lor pentru a măsura calitatea repausului pentru ambii. Oamenii care aveau câinii în dormitor se odihneau acceptabil (la fel și câinii), a descoperit echipa de cercetare. Cu toate acestea, calitatea somnului a scăzut atunci când oamenii și-au mutat câinele de pe podea în pat.

Copiii pot beneficia și ei de somnul cu un animal de companie. Un studiu din 2021 le-a cerut adolescenților cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani să poarte dispozitive de urmărire a somnului timp de două săptămâni și apoi să fie supuși unui test de somn de ultimă generație. Aproximativ o treime dintre copii au dormit cu un animal de companie, arată studiul, ceea ce nu a părut să afecteze calitatea odihnei lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel