IPS Teodosie, penalizat. Radio Dobrogea își va duce singur crucea: Amendă de 10.000 de lei de la CNA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat postul Radio Dobrogea cu o amendă de 10.000 de lei pentru lipsa menționării numărului de telefon Telverde destinat victimelor violenței domestice, după o serie de afirmații controversate făcute de IPS Teodosie în emisiunile sale.

Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a recomandărilor făcute de ÎPS Teodosie unei femei care a sunat la radio pentru a se plânge de abuzul psihologic exercitat de soțul ei. Ierarhul i-a spus femeii că trebuie să "își ducă crucea", generând critici din partea societății civile și a organizațiilor care luptă împotriva violenței domestice.

CNA a sancționat Radio Dobrogea pentru lipsa menționării numărului de telefon Telverde destinat victimelor violenței domestice. Legea obligă radiodifuzorii să difuzeze automat acest număr în cadrul emisiunilor sau știrilor care abordează subiectul violenței domestice.

Astfel, potrivit CNA, întrunit în ședința publică din data de 02.07.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat, ca urmare a autosesizării, raportul de monitorizare întocmit de Direcția Control pentru emisiunea „Cuvântul ierarhului”, ediția din 20.06.2024, difuzată de postul Radio Dobrogea din Constanța.

La finalul dezbaterilor, Consiliul a decis să sancționeze Radio Dobrogea cu amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 42^2 și ale art. 42^3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „42^2 - În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice"; 42^3 „Informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice", în cazul radiodifuzorilor, se realizează prin citirea textului "În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice" însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde”.

Printre afirmațiile invitatului emisiunii, IPS Teodosie: „Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”; „Ce să faceţi? Să fiţi şi după voia soţului, nu numai după voia dumneavoastră. V-aţi căsătorit, căsătoria este o cruce. De aceea, cununile pe care le-aţi primit pe cap sunt cununi de mucenici, să faceţi şi voia soţului ca să nu destrămaţi căsnicia”.

Nu este prima dată când CNA sancționează posturi de radio și televiziune pentru lipsa numărului Telverde sau pentru difuzarea unor mesaje care promovează violența împotriva femeilor.

Reacții la afirmațiile IPS Teodosie

Poziția IPS Teodosie a fost criticată vehement de Diana Buzoianu, deputată USR, care a depus o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), acuzându-l pe prelat de discriminare și de încălcarea legilor actuale.

„I-am făcut plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării lui Teodosie pentru declaraţiile halucinante cum că femeile au nişte cruci de dus în căsătorie... printre altele una fiind abuzul psihologic. Ce faci dacă eşti abuzată psihologic de soţul tău?”, a scris Diana Buzoianu pe pagina sa de Facebook.

Ea a continuat criticând vehement poziția Arhiepiscopului: „Ne spune Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, adică, în caz că nu ştiaţi, ce trebuie făcut, cică. Trebuie «să-ţi duci crucea (…) soluţia nu este să vă despărţiţi». Adică, să rămâi pasiv. Că tu ai un sacrificiu de dus mai departe în numele căsătoriei. Căsătoria e sacră, dar drepturile tale fundamentale, nu prea” (...).

Abuzul nu trebuie tolerat în numele a nicio scuză. Abuzul trebuie oprit și sancționat. Doar așa vom ajunge să nu mai fim în topul rușinos al țărilor cu privire la violența domestică. Că toate aceste probleme au la bază inclusiv ideea că femeia trebuie să îndure, în anumite contexte, anumite abuzuri. Ei bine, nu”, a scris aceasta pe Facebook.

Ce spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop, a susținut că IPS Teodosie s-a exprimat în acord cu doctrina și morala Bisericii, oferind o soluție strict duhovnicească. „Aprecierea unui abuz sau a unei violenţe o face legea statului, prin organele abilitate. Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie a oferit o soluţie strict duhovnicească. Dezavuăm interpretările pline de reproş care s-au stârnit pe seama sfaturilor solicitate şi oferite cu bună credinţă”, a precizat Pricop.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel