Data publicării:
Ipoteze: Cazul poliţistei care şi-a ucis mama şi copilul. Untaru: Amănuntul decisiv pe care nu l-a luat nimeni în calcul
Două ipoteze trebuie luate în calcul atunci când vine vorba despre tragedia din Băleşti-Gorj, în care se presupune că o poliţistă şi-a ucis copilul şi mama iar apoi s-a sinucis.
Tragedia din Băleşti - Gorj, unde o femeie şi-ar fi ucis copilul de numai şase luni şi mama, iar apoi s-ar fi sinucis a şocat întreaga ţară. Încă de la prima apariţie a ştirii în spaţiul public, ipoteza care a fost luată în calcul a fost cea că femeia şi-ar fi ucis copilul, mama şi apoi şi-ar fi luat viaţa. Însă nu trebuie exclusă nici o altă ipoteză, care poate fi verificată foarte uşor, după cum a reliefat, pentru DC News, Mihai Untaru, comisar-şef în rezervă.
Două ipoteze de lucru
"Sunt câteva elemente de care oamenii n-au prea ţinut cont. În primul rând e o zonă rurală. Automat, în momentul în care s-au executat focurile de armă, au fost auzite de către vecini. Deci momentul focului e mai mult decât evident. Iar atunci se poate constata, prin eliminare, dacă, la momentul în care s-a executat foc, era doar ea acasă sau era şi soţul.
Ca şi ipoteze de lucru sunt două variante: prima ar fi că ea a comis fapta, într-un moment de nebunie pe care doar o analiză psihiatrică şi de fond o poate determina – pentru că trebuie văzut dacă această femeie a mai avut o ieşire în decor, în ce moment al vieţii, precum şi dacă provine dintr-o familie echilibrată. Iar a doua variantă ar fi că fapta a fost comisă de cel care a avut în posesie arma. Toţi spun un singur lucru: cine ştia unde e arma în afară de soţ şi ea? Poate mama ei, dar n-ar avea niciun sens, pentru că ea figurează printre victime. Deci dacă se stabileşte ca timp momentul în care a fost executat focul, se poate certifica dacă a fost ea sau o altă persoană", precizează comisarul şef Mihai Untaru.
"Să-ţi omori şi mama şi copilul, mai rar"
"Un singur lucru pare de neînţeles: o femeie, când intră într-o stare de depresie, hai că-şi urăşte copilul, îşi urăşte soţul, dar să-ţi omori şi mama şi copilul, cam rar. Până acum nu am avut cazuistică de forma asta. De asta spun că rolul psihiatrilor şi al psihologilor va fi esenţial în această analiză. […] Înainte se făcea o verificare sistematică, o analiză a individului. Noi nu am avut asemenea număr de cazuri de-a lungul timpului. Am avut ieşiri în decor şi în perioada lui Ceauşescu, dar era un caz la nouă ani, nu pe frecvenţa întâmplărilor de acum. Pe de altă parte trebuie reconsiderat şi accesul la armă, instructajul, riscul de port-armă şi toate celelalte lucruri trebuie reevaluate şi refăcute", subliniază Mihai Untaru.
Astfel de întâmplări afectează încrederea oamenilor în poliţişti
"Genul acesta de întâmplări scade încrederea oamenilor în munca de poliţie şi se vor ivi incidente în care se va spune: voi veniţi să mă întrebaţi pe mine, când voi aveţi asemenea probleme? Ar trebui întrebată şi doamna ministru de Interne de ce nu se fac evaluări psihiatrice pentru serviciile operative? Şi, dacă se fac, cum se fac, ce comisii conţin aceste evaluări? Au şi psihiatri? Sau se face doar o trecere în revistă, hai să treceţi la mese şi veţi da un test.
Şi eu aştept nişte detalii suplimentare pentru că, locul fiind în provincie, vecinii auzeau momentul împuşcăturilor. Iar de la acel moment ne putem da seama dacă soţul femeii a venit acasă după ce s-au tras focurile de armă. E simpul de făcut eliminarea, pentru că, la ţară, toţi aud", apreciază interlocutorul nostru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News