Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt PNL: Reducerea de 50 bani la pompă, startul scăderii preţurilor
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 22 iul 2022, 13:06
WhatsApp
Fotografie de la Erik Mclean, Pexels
Fotografie de la Erik Mclean, Pexels
Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, spune că reducerea de 50 bani pe litru aplicată de Guvern la preţul de la pompă a ajutat la scăderea preţurilor. 

"Reducerea de 50 de bani a prețului la carburant a fost startul unor scăderi de prețuri. Nu este nevoie de cine știe ce studii aprofundate sau analize guvernamentale ca să ne dăm seama de situație, oricine poate să vadă cum valorile afișate de benzinării sunt vizibil mai mici. Benzina a scăzut sub 8 lei/litru. Față de săptămâna trecută, asta înseamnă puțin sub 10%.

Pentru cei ce și-au asumat monitorizarea evoluției prețurilor în urma compensării… se vede clar la pompă", a scris Ionuţ Stroe pe Facebook.

De ce a scăzut preţul benzinei 

Preţul carburantului este în scădere, cu circa 20 de bani. 

Potrivit  reprezentanților AEI,  această situație se datorează scăderii cotațiilor țițeiului față de luna iunie 2022, scăderii cotaților la benzină și la motorină față de aceeași perioadă, dar și urmare a scăderii cursului leu doalar.

Alte elemente importante care au determinat această situație sunt legate de reluarea funcționării uneia dintre cele mai mari rafinării din zona Central Europeană și pregătirea repunerii în funcțiune a celei de a două mari rafinării din aceeași zonă oprită în urmă cu o lună.

Chiar și faptul că nu s-a oprit conducta CPC care aduce o parte din țițeiul Kazah în Europa a contribuit la situația de astăzi.

Contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut joi la 106 dolari pe baril, alunecând pentru a doua sesiune consecutivă, împovărate de datele oficiale care indică o cerere mai slabă de benzină din SUA, în ciuda sezonului de vârf de vară.

Un raport EIA publicat miercuri, 20 iulie, a arătat că stocurile de benzină din SUA au crescut cu 3,5 milioane de barili săptămâna trecută, depășind așteptările pentru o creștere de 71.000 de barili.

Produsul furnizat de benzină, un indicator al cererii, a scăzut cu aproximativ 7,6% față de un an în urmă, la aproximativ 8,5 milioane de barili pe zi, după cum a menționat Reuters.

Prețurile petrolului au fost sub presiune de la jumătatea lunii iunie, din cauza riscurilor crescânde de recesiune globală, determinate de înăsprirea monetară agresivă, a zguduit piețele de mărfuri și a umbrit restricția continuă a ofertei, mai transmit reprezentanții AEI.

SUA lucrează, de asemenea, la un plan de plafonare a prețurilor țițeiului rusesc, dar viceprim-ministrul Alexander Novak a avertizat că Rusia nu va exporta petrol dacă prețul este plafonat sub costurile de producție.

Important este să tragem câteva învățăminte din această situație, care probabil se va mai repeta în viitor, consideră reprezentanții AEI:

- Statul trebuie să intervină, atunci când apar creșteri bruște de prețuri pe fondul evoluțiilor internaționale, dar cu măsuri care să nu afeceteze funcționarea normală a pieței (dacă prețul benzinei ar fi fost plafonat la 8 lei/litru, consumatorii ar fi plătit mai mult astăzi pentru benzină)

- Furnizorii de produse petroliere reacționează, atunci când evoluțiile cerere-ofertă / preț-cantitate o impun (prețurile ridicate la benzină, au redus cantitățile vândute și implicit ar fi redus din profiturile benzinarilor în lipsa unei acțiuni a acestora)

- Impulsul societății civile, care prin studii și analize poate arăta cu degetul spre anomaliile din zona desfacerii produselor petroliere, este esențială în stabilirea Prețului Corect, scrie alba24.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?