Ionuț Vulpescu, la despărțirea de Elie Wiesel
Ionuț Vulpescu, fostul ministru al Culturii, regretă dispariția lui Elie Wiesel, un supraviețuitor al Holocaustului care nu și-a originile și căruia i-a păsat de țara în care s-a născut.
"Astăzi ne-a părăsit scriitorul Elie Wiesel, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace și Membru de Onoare al Academiei Române. Un om care a trăit, parafrazându-l pe Gabriel Garcia Marquez, pentru a depune mărturie despre vremuri întunecate, în care umanitatea a fost anulată într-o bună parte a lumii. Născut la Sighetul Marmației - unde a revenit în 2002, și unde l-am însoțit, alături de președintele Ion Iliescu - a cunoscut ororile inimaginabile ale lagărelor de concentrare, unde a fost trimis de administrația maghiară din Ardealul cedat prin Dictatul de la Viena Ungariei hortyste.
[citeste si]
A fost un supraviețuitor al Holocaustului, și și-a dedicat viața unui țel: acela de a face astfel încât tragedia Holocaustului să nu se mai repete. Iar pentru a nu mai repeta ororile, ele trebuie cunoscute, nu ocultate, istoria trebuie asumată, oricât de dureros ar fi acest proces de asumare a trecutului. Elie Wiesel ne-a ajutat să facem acest lucru, și a făcut-o ca un om care nu și-a uitat originile și căruia i-a păsat de țara lui. Institutul Național Pentru Studierea Holocaustului din România, care îi poartă numele, este unul dintre instrumentele prin care necesarul proces de educație - singura armă cu adevărat eficientă împotriva antisemitismului, xenofobiei și naționalismului extremist - se adresează generațiilor care n-au trăit acele vremuri și nu știu unde pot duce discriminarea și intoleranța.
Dispariția sa este o grea pierdere pentru toți cei care cred că uitarea nu rezolvă problemele, ci doar le face mai greu de rezolvat, care cred că oamenii pot rămâne oameni, oricâte încercări le-ar pune viața în față.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News