Data publicării:

Ionel Sporea dovedește ce înseamnă iertarea Securității prin „Omul fără linia vieții”. Interviu cu inventatorul român care a fost aruncat pe nedrept în închisoare

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Ionel Sporea/ DC News
Ionel Sporea/ DC News

Prin interviul exclusiv cu Ionel Sporea se arată o lecție importantă despre viață. „Omul fără linia vieții” - ghid de iertare, „semnat” de Ionel Sporea.  

„Omul fără linia vieții”, în regia Adrianei Vasilcov, este un film biografic ce oglindește viața spectaculoasă a inginerului și inventatorului Ionel Sporea. Apogeul trăirii lui Ionel Sporea este dat de aruncarea sa în închisorile comuniste. El a fost întemnițat la Jilava, iar acest aspect nu este cel mai rău întrucât a fost reținut în Fortul 13, numit de mulți dintre cei care au trecut pe acolo drept „Iadul”, aceștia având parte de sentințe „deosebit de dure”.

Având o sentință de 12 ani de închisoare cu executare, sub perdeaua unei înscenări făcute de Securitate, „Omul fără linia vieții” prezintă emoțiile, traumele, dar și fericirile lui Ionel Sporea de-a lungul vieții în comunism.

Echipa DC News a fost prezentă la avanpremiera peliculei, acolo unde am reușit să aflăm mai multe direct de la „protagonistul” filmului.

Astfel, Ionel Sporea este inventatorul lansatorului automat de mingi de tenis de masă (N.R. Tehnologie care a fost preluată și extinsă pentru a fi folosită în mai multe sporturi), iar în cadrul unui concurs internațional găzduit la Moscova, inventatorul a fost victima unei înscenări făcute de doi „jurnaliști” belgieni, colaboratori ai Securității.

Este copleșit de lacrimi de fiecare dată când își „revede” viața

 

DC News: A trezit emoții în dumneavoastră faptul că ați fost nevoit să vă revedeți viața, dar și nedreptatea la care ați fost supus?

„Este a patra oară când văd filmul în decurs de două săptămâni și de fiecare dată am plâns ca un copil mic. Deci mi-e foarte greu să mă stăpânesc revăzând toate etapele mele din copilărie și până acum. Eu sunt emotiv, deci e imposibil să nu mă copleșească din nou.”, ne-a spus Ionel Sporea.

DC News: Ați mai precizat cu alte ocazii nume ale unor persoane implicate în activitățile Securității sau KGB-ului. Mai e cineva pe care ați dori să precizați?

„Nu. Eu, pur și simplu, am șters cu buretele această etapă. Nici măcar nu vreau să-mi mai amintesc. Am făcut un pact cu mine însumi că vreau să uit. Îi iert pe toți cei care mi-au făcut rău și trec mai departe. Nu vreau să mă mai gândesc în trecut și să trec peste.

Pe mine nu mă mai interesează nici statul, nici cei care mi-au făcut rău. Pe mine mă interesează ca, în primul rând, eu să fiu sănătos, să mă bucur de ceea ce îmi oferă viața în continuare. Doar așa poți trece mai departe. Dacă te afunzi din nou în trecut, rănile încep să se adâncească și atunci e mai greu. Eu doar trec mai departe.”, a mai precizat Ionel Sporea.

Dumnezeu a lăsat pe Pământ iubirea, uitarea și... iertarea

Trecut prin momente dure de-a lungul vieții sale, ororile închisorilor comuniste au lăsat amprente adânci în „generația de aur” a României. Deși nu toți cei care erau aruncați în „Iad” săvârșiseră fapte „criminale”, o mare parte dintre deținuți erau simpli „protestatari” ai regimului comunist.

DC News: Cum ați reușit să iertați?

„Am credință în Dumnezeu și am stat la un moment dat de vorbă cu un preot. Chiar m-a sfătuit. A zis că Dumnezeu a lăsat pe Pământ iubirea, uitarea și iertarea. Dacă tu te răzbuni, Dumnezeu te va pedepsi pe tine mai tare. Din acel moment am considerat că e mai bine așa.”, a mai punctat inventatorul.

Pelicula „Omul fără linia vieții” a captivat sala plină de oameni care fuseseră cuprinși de emoții foarte puternice. Mulți dintre spectatori au rămas minute bune în plus pentru a-l îmbrățișa pe Ionel Sporea și pentru a îl felicita pentru puterea de care a dat dovadă de-a lungul greutăților sale. 

Reacția publicului cuprins de emoție a fost impresionantă, aplaudând în picioare câteva minute, la finalul filmului.

Motivul pentru care jumătate din producție este realizată cu actori din Republica Moldova

 

DC News: Ați vorbit și cu persoane remarcante aflate în aceeași situația ca dumneavoastră?

„Curios că la Jilava, când toată lumea credea că acolo sunt doar hoți, criminali și așa mai departe, să știți că aș putea să spun că un procent lejer de 60%, 70% erau oameni nevinovați. Oameni trimiși de sistem, care au vrut să treacă frontiera, care au deranjat sistemul. Asta m-a surprins la vremea respectivă. Dar, trăind acolo, am văzut și această realitate.

Pe mine mă aruncaseră și în Fortul 13, în „Iad” cum s-ar spune. Am stat în celulă cu Fane Spoitoru. Dacă nu m-aș fi împrietenit cu Fane, probabil că mă mâncau „rechinii” de acolo. Lucrurile s-au mai schimbat, iar asta cred că a fost și puterea mea - capacitatea de a mă adapta.”, a mai completat Ionel Sporea.

După finalizarea peliculei, l-am întrebat „ca între patru ochi” pe Ionel Sporea dacă a dorit să lucreze cu artiști din Republica Moldova ca un simbol al primei sale iubiri. Răspunsul său a fost că „Da”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel