Ion Pisc (BNS): Un om trimis în șomaj este un om pierdut pentru piața muncii
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ion pisc
ion pisc

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ion Pisc susține că între 5.000 și 10.000 de salariaţi la nivelul întregii ţări riscă să îşi piardă în acest an locurile de muncă, dacă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind şomajul tehnic nu va fi actualizată în cel mai scurt timp pentru a securiza locurile de muncă, considerând că un om trimis în şomaj este un om pierdut pentru piaţa forţei de muncă, informează Agerpres.

Nemulțumit de faptul că premierul Mihai-Răzvan Ungureanu nu a răspuns apelului BNS de a se întâlni pentru a discuta despre actualizarea legii privind șomajul tehnic, Ion Pisc atrage atenția că angajatorii nu vor mai putea susține efortul economic privind achitarea drepturilor salariale ceea ce ar putea genera un număr cuprins între 5.000 și 10.000 de șomeri în acest an.

”Deşi am solicitat încă de săptămâna trecută să avem o întrevedere cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, pentru a discuta despre necesitatea actualizării rapide a Ordonanţei de Urgenţă privind şomajul tehnic, dar şi despre deblocarea activităţii Consiliului Economic şi Social (CES), până la această oră nu am primit niciun răspuns din partea Guvernului. Dacă ordonanţa nu va fi reactualizată cât mai urgent, atunci un număr cuprins între 5.000 şi 10.000 de salariaţi la nivelul întregii ţări riscă să ajungă pe drumuri, deoarece angajatorii se vor confrunta, timp de mai multe luni, cu o scădere a activităţii şi nu vor mai putea susţine efortul economic necesar achitării drepturilor salariale”, a afirmat vicepreşedintele BNS.

În opinia vicepreședintelui BNS, angajații din sectorul energetic, precum și cei din combinatele energetice și cei din construcții sunt cei mai afectați, întrucât ei înregistrează diminuări semnificative a volumului de activități funcție de sezonul climatic.

”Este foarte important ca locurile de muncă să fie securizate, deoarece un om trimis în şomaj este un om pierdut - pentru o perioadă mai mică sau mai mare de timp - pentru piaţa forţei de muncă. În plus, există anumite domenii în care procesul de formare a personalului poate dura şi 6-7 ani, iar ca urmare societăţile riscă să se confrunte ulterior cu dificultăţi în găsirea unor specialişti pentru poziţiile rămase vacante o anumită perioadă de timp”, a subliniat Ion Pisc.

Potrivit vicepreședintelui BNS, măsura șomajului tehnic poate fi accesată cu succes și în România, așa cum este utilizată în țări precum Germania sau Ungaria.

”Pe perioada şomajului tehnic, angajaţii primesc un procent de 75% din salariul lunar. Măsura este benefică şi pentru angajator, care plăteşte mai puţin la bugetul asigurărilor sociale”, a spus Pisc.

”Este necesar ca Guvernul să-şi înlocuiască reprezentanţii în CES cu reprezentanţi ai societăţii civile, conform legii”, precizează vicepreşedintele BNS în legătură cu deblocarea activităţii Consiliului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel