Ion Iliescu a împlinit 94 de ani, dar publicul nu l-a mai văzut de 7 ani. Care a fost ultima apariție a primului președinte al României de după 89
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ion Iliescu și-a dat demisia
Ion Iliescu și-a dat demisia
Ion Iliescu a împlinit azi 94 de ani. Fostul președinte, care se află sub supraveghere medicală având mari probleme de sănătate, s-a născut pe data de 3 martie 1930.

Ion Iliescu a fost primul președinte al României după Revoluția din decembrie 1989.

3. Ce a vorbi... (ion-iliescu-ce-a-vorbit-cu-gorbaciov_07979200.jpg)

Dacă în anii precedenți de ziua sa politicienii se înghesuiau la reședința fostului președinte, în prezent Iliescu se confruntă cu mari probleme medicale, fiind de mai multe ori internat și operat. El se deplasează cu greutate cu un cadru. 

Ion Iliescu nu a mai apărut în spațiul public de 7 ani.

Când a fost ultima apariție publică? 

În martie 2017, dar nu a fost un moment tocmai fericit.

Ultima apariție publică a președintelui Ion Iliescu a fost în martie 2017 când a fost la Parchetul General, fiind citat de procurori în dosarul Revoluției în care e acuzat de crime împotriva umanității.

2. Ion Iliesc... (ion-iliescu-titlu-revolutionar_60430000.jpg)

Câteva date generale despre Ion Iliescu: 

Tinerețe și Educație: Ion Iliescu s-a născut în Oltenița, județul Călărași. A studiat inginerie electrică la Școala Politehnică din București.

Intrarea în Politică: A fost membru al Partidului Comunist Român (PCR) și a ocupat diverse funcții în aparatul de partid. A fost un apropiat al lui Nicolae Ceaușescu, dar a avut un rol important în evenimentele din decembrie 1989 care au dus la căderea regimului comunist.

Președinția României: După Revoluția din 1989, Ion Iliescu a fost ales președinte al României. A ocupat această funcție între 1990 și 1996, apoi din nou între 2000 și 2004. Perioada sa la conducerea țării a fost marcată de tranziția la economia de piață și schimbări politice semnificative.

Critici și Controverse: Perioada președinției lui Iliescu a fost marcată și de controverse, inclusiv evenimentele violente din timpul mineriadelor din 1990 și 1991, care au implicat intervenția brutală a minerilor împotriva demonstranților anti-guvernamentali. Iliescu a fost criticat pentru modul în care a gestionat aceste evenimente.

Post-Presidenție: După încheierea celui de-al doilea mandat prezidențial, Ion Iliescu a continuat să fie implicat în viața publică, dar și să primească critici pentru anumite poziții și acțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel