Data actualizării:
Data publicării:

Iohannis vrea o colectare mai eficientă a TVA-ului. Economistul Mircea Coșea: Statul român e cel care face evaziune

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, pexels
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, pexels
Economistul Mircea Coșea a analizat măsurile pe care le poate lua România pentru acoperirea găurilor de la buget.

Întrebat ce măsuri concrete putem lua, în afara creșterii taxelor, fără să pierdem fonduri europene, economistul Mircea Coșea a declarat:

„Nu există altă soluție. Pe termen mediu și lung, da, există soluții mai eficiente, care țin de o politică de stimulare a mediului de afaceri, pentru că de acolo vin colectările la buget. Ar trebui să existe o politică mult mai inteligentă din punct de vedere al celui care face bani, nu al celora care cheltuie bani. În România, banii sunt făcuți de mediul de afaceri, de sectorul privat. Acolo trebuie să existe o mult mai atentă flexibilitate, ca să folosesc cuvântul utilizat de domnul premier, în vederea acordării unei libertăți de acțiune. Nu trebuie pusă presiune cu impozite și taxe pe cei care țin bugetul în spate. 

Eu am apreciat, de data aceasta, discursul președintelui Iohannis, care a fost foarte corect, însă, pentru a avea o colectare mai bună trebuie să ajungem, așa cum îl citez iarăși pe domnul premier, să îi punem la punct pe șmecherii care nu dau bani la buget. În România știți care sunt șmecherii? Sunt întreprinderile cu acționariat majoritar de stat. Statul român e cel care face evaziune”, a declarat analistul Mircea Coșea, la România TV.

La ce declarație a lui Iohannis face referirea Mircea Coșea?

Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă de la Delta Dunării, și-a arătat dezacordul față de măsura creșterii TVA-ului, punând accent pe faptul că avem nevoie de o mai bună colectare.

„Creșterea TVA nu e o soluție, după părerea mea. Dar dacă pe termen scurt se găsește, cu ajutorul experților, că anumite măsuri trebuie puse în practică, probabil Guvernul le poate promova. Creșterea sau scăderea TVA au mai fost discutate. Dar acum nu reprezintă o soluție. Soluția constă în creșterea gradului de colectare, adică să se adune banii care se cuvin la bugetul statului”, a zis președintele.

La câteva ore distanță a urmat discursul lui Marcel Ciolacu, în care a infirmat ipoteza creșterii TVA-ului, în vederea acoperirii găurilor de la buget.

„Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%, un lucru care ar duce, evident, din nou la o creștere a inflației și la o scădere de creștere economică. De exemplu, creșterea cu un punct procentual de TVA ar fi adus, la pachet, o creștere a inflației de 0,5%. Este pentru prima oară, după aproape doi ani, când am reușit să aducem inflația la o singură cifră și vom continua să descreștem cât mai mult”, a declarat Marcel Ciolacu, de la Bruxelles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel