Iohannis, vizită oficială la Luxemburg: Nu trebuie să înălţăm ziduri, ci să întărim graniţele UE mai inteligent
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
 Sursa foto: Agepres
Sursa foto: Agepres
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, la Luxemburg, că este nevoie de o consolidare mai inteligentă a graniţelor Uniunii Europene şi că "nu trebuie să înălţăm ziduri".

"Au existat în ultima vreme nişte discuţii mai agitate despre finanţarea UE şi ce să se facă cu aceasta la graniţele externe. Fac parte dintre cei care sunt de părere că nu trebuie să înălţăm ziduri, ci să întărim graniţele mai inteligent, adică prin supraveghere cu tehnologie înaltă, cu personal bine pregătit şi dotat, cu un flux de informaţii foarte eficient şi cu o bună cooperare cu statele vecine, dar şi cu ţările de origine ale migranţilor - cred că nu trebuie să uităm asta", a afirmat, potrivit traducerii oficiale, şeful statului român, într-o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel.

El a subliniat că "graniţele Uniunii trebuie să fie suficient de puternice", astfel încât să poată fi garantată securitatea internă a UE.

"În prezent, aceasta înseamnă că pe la graniţă are voie să treacă cel care îndeplineşte condiţiile. Că nu este întotdeauna aşa am constatat însă din 2015, iar după aceea au existat în mod repetat discuţii pe această temă", a arătat Iohannis.

Mai mult, el a afirmat că "România face o figură foarte bună în apărarea şi organizarea graniţei externe".

Iohannis, la Formatul Grupului BEI: Am apreciat sprijinul Luxemburgului în ceea ce privește aderarea României la Schengen

Preşedintele României a mai declarat că ţara noastră nu se regăseşte pe ruta migraţiei ilegale.

"România nu este o ţară de origine a migraţiei ilegale şi, ca să o spunem drept, nici o ţară de tranzit pentru migraţia ilegală. Dar tema ne preocupă foarte mult şi luăm măsuri să îmbunătăţim permanent posturile de frontieră externe, să le întărim, să le digitalizăm şi să apărăm întreaga graniţă externă cât mai bine. Facem acest lucru şi cred că este foarte corect ca Uniunea Europeană să contribuie corespunzător la acoperirea costurilor acestei protecţii a frontierei", a evidenţiat Klaus Iohannis.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel