Iohannis, violenţa domestică, apel de ultimă oră
Violenţa împotriva femeilor şi modul în care poate fi prevenită sau stopată ar trebui să devină un subiect central pe agenda dezbaterilor din spaţiul public românesc, a declarat luni preşedintele Klaus Iohannis.
"Flagelul violenţei domestice care se desfăşoară nestingherit în multe locuinţe din satele şi oraşele României nu mai poate fi ignorat şi tolerat. Violenţa împotriva femeilor şi modul în care poate fi prevenită sau stopată ar trebui să devină un subiect central pe agenda dezbaterilor din spaţiul public românesc. Dar, mai ales, să devină un subiect de care nu fugim, ci pe care îl tratăm cu seriozitate", a spus Iohannis, în mesajul său prezentat de consilierul de stat Diana Loreta Păun la seminarul internaţional "Identificarea, definirea şi eliminarea violenţelor împotriva femeilor".
În opinia şefului statului, violenţa îndreptată împotriva femeilor este o problemă care necesită o mai mare preocupare a societăţii şi o atenţie sporită în spaţiul public din România.
"De-a lungul istoriei, pentru manifestările violente, s-au folosit multiple justificări, bazate pe atitudini culturale, pe credinţa că femeile nu sunt egale cu bărbaţii. Am depăşit însă vremurile în care ne puteam ascunde după concepte învechite despre viaţa de familie pentru a legitima violenţa domestică. Am menţionat familia deoarece, în cele mai multe cazuri, violenţa împotriva femeilor se manifestă în spatele uşilor închise, acasă, locul care ar trebui în mod normal să fie asociat cu siguranţa deplină. Indiferent de natura acestei violenţe, aceasta nu are scuză şi nu trebuie să fie acceptată în virtutea vreunei tradiţii sau ascunsă din dorinţa de a păstra imaginea familiei nepătată. Casa şi familia trebuie să fie spaţii sigure, nicidecum un loc al hărţuirii fizice şi psihice", a spus Iohannis. El a arătat că, din nefericire, violenţa domestică nu este întotdeauna luată în serios în societate.
[citeste si]
"Pentru protejarea femeilor împotriva violenţei domestice este nevoie atât de implicarea autorităţilor publice, cât şi de vigilenţa fiecărui cetăţean. Nu doar justiţia şi poliţia trebuie să lupte împotriva violenţei de gen. În multe cazuri, este necesară intervenţia hotărâtă şi decisivă a comunităţii, care trebuie să conştientizeze faptul că violenţa împotriva oricărei femei este gravă şi inacceptabilă. Aici, şcoala joacă un rol important. Toţi elevii ar trebui să înveţe că violenţa de gen nu este justificată sub nicio formă, în niciun context posibil. Elevele ar trebui, de asemenea, să cunoască instrumentele legale sau de altă natură prin care se pot proteja de violenţă", a subliniat şeful statului. Lupta pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este una de durată şi trebuie purtată constant şi cu determinare, a adăugat Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News