Data publicării:
• Iohannis, UDMR, Toader, notați. Borza: ”Este un act de sfidare la adresa României” - exclusiv
Deputatul Remus Borza a notat, la DCNews, personalitățile politice din plan intern și extern pentru prestaţia lor pozitivă sau negativă din această săptămână.
Klaus Iohannis nota 6 - Teoretic, Iohannis trebuia să promulge bugetul de stat pe 2019, după ce Curtea Constituțională a României a respins sesizarea sa. Nu a făcut lucrul acesta, alegând în schimb să retrimită bugetul în Parlament pentru reexaminare. Nu poți ține țara blocată. Suntem în martie, bugetul trebuia promulgat încă din decembrie 2018. Aici e și vina Guvernului, care l-a trimis de abia în februarie în Parlament spre aprobare. Sabotarea reciprocă între Președinție și Guvern dăunează, în primul rând, României. Într-adevăr, bugetul este construit pe o logică populistă, s-a dat la toată lumea după nevoi, nu după posibilități, însă rolul președintelui nu este de a băga bețe-n roate Guvernului, mai ales când vorbim de bugetul tuturor ministerelor și instituțiilor publice. Președintele trebuie să găsească soluții de compromis în relația cu Guvernul, spre beneficiul românilor. Trebuie să îndemne la reconciliere și dialog, să vegheze la respectarea Constituției și a drepturilor cetățenești, să medieze, atunci când e cazul, de o manieră onestă și constructivă, relațiile dintre puterile și instituțiile statului, atunci când constată existența unor conflicte instituționale. Câtă vreme Iohannis este președintele tuturor românilor, opoziția este cea chemată să critice și să sancționeze prin mijloace democratice derapajele sau excesele coaliției de guvernare.
UDMR nota 4 – Societatea românească este divizată la două extreme: pro și contra PSD. În rest, nu mai contează nimic din ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Cu un Guvern care suferă de orbul găinii și cu o Românie păgubos de tolerantă și generoasă, săptămâna trecută, Congresul UDMR a adoptat, în unanimitate, o rezoluție prin care tricolorul maghiar, roşu, alb şi verde, să devină simbol naţional propriu al comunităţii maghiare din România, alături de steagul Ţinutului Secuiesc, de imnul Ungariei şi de imnul Ţinutului Secuiesc. E fără precedent și de o gravitate extremă o atare poziționare. În Constituție, la Art 1, se spune: România este stat naţional, suveran, independent, unitar, indivizibil. Nu putem intona un alt imn pe teritoriul României în afară de „Deșteaptă-te, române!". Este un act de sfidare la adresa întregii Românii și la adresa principiilor și valorilor fundamentale pe care s-a constituit Uniunea Europeană. Dar mult mai gravă este pasivitatea Guvernului de la București și a majorității parlamentare PSD-ALDE, care sacrifică stabilitatea și integritatea României pentru a se putea menține la putere și pentru a putea guverna cu sprijinul deloc dezinteresat al UDMR. Mai mult ca niciodată, UDMR reprezintă o organizație toxică, iar colaborarea politică cu această organizație reprezintă o soluție imorală, câtă vreme s-a transformat într-o veritabilă filială a FIDESZ și o portavoce a naționalismului și revizionismului maghiar, promovat de Guvernul de la Budapesta.
Tudorel Toader nota 8 - Eu l-am susținut pe Tudorel Toader și îl susțin și azi, pentru că, din punct de vedere profesional și al abilităților chiar politice, este greu de înlocuit de cineva din coaliția de guvernare. Faptul că PSD îi arată pisica lui Toader - și sunt scoși la încălzire Nicolicea și Iordache - face parte dintr-un joc de imagine. În realitate, vor să pună presiune pe Toader să își asume, printr-o ordonanță de urgență, Codul penal și Codul de procedură penală, declarate în parte neconstituționale și reîntoarse în Parlament spre dezbatere. Cum procesul legislativ poate fi obstrucționat printr-o nouă sesizare a CCR sau prin retrimiterea Codurilor de către Iohannis în Parlament, o soluție imediată de punere în aplicare a dispozițiilor declarate constituționale din cele două Coduri este emiterea unei OUG. Cel mai mult îi interesează pe Liviu Dragnea posibilitatea revizuirii hotărârilor penale definitive pronunțate de complete nelegal constituite sau bazate pe protocoalele SRI-DNA. Relativa pace încheiată de Tudorel Toader cu Augustin Lazăr, care va ieși liniștit la pensie peste două luni, este un alt cap de acuzare al celor de la PSD. Cu toate acestea, votarea moțiunii simple împotriva ministrului Justiției, inițiate de opoziție, ar avea un efect devastator pentru menținerea PSD la guvernare. O victorie a opoziției i-ar da muniție suplimentară și ar duce la schimbarea raportului de forțe din Parlament, cu consecința debarcării Guvernului Dăncilă. Așa stând lucrurile, PSD va vota, săptămâna viitoare, împotriva moțiunii.
Donald Trump nota 8 – Fostul strateg al lui Trump, Steve Bannon, consideră că actualul lider de la Casa Albă ar putea câştiga şi alegerile prezidenţiale din 2020, chiar cu un scor mai mare decât cel din 2016. Bannon e și în spatele „Mișcării" împotriva birocraților de la Bruxelles și Strasbourg. În urmă cu câteva zile, Comisia Juridică din Camera Reprezentanţilor a lansat o investigaţie care îl vizează pe Trump, dar şi pe colaboratori apropiaţi ai acestuia, pentru presupuse acţiuni de obstrucţionare a justiţiei, corupţie şi abuz de putere. Comisia Juridică a transmis solicitări pentru oferirea de documente către 81 de persoane sau entităţi care au legătură cu Trump, oferind 18 martie drept termen limită pentru a răspunde. Investigația vizează un abuz de putere din partea lui Trump cu referire la campania elctorală și la construcția unui bloc de birouri și a unui hotel la Moscova. Democrații urmăresc să strângă probe pentru demararea procedurii de impeachment prin care să fie suspendat președintele Trump. Din punctul meu de vedere, nu vor reuși. America, sub Administrația Trump, a cunoscut o perioadă de dezvoltare și prosperitate, o creștere economică de peste 2,5% anual, o rată a șomajului de 3,9%, cea mai mică din ultimii 17 ani, reducerea deficitelor comerciale în relația cu China și Europa, ca rezultat al impunerii unor suprataxe vamale în relațiile comerciale cu cele două blocuri economice. Dar cele mai importante măsuri ale Administrației Trump sunt legate de reducerea fiscalității de la 35% la 21%, crearea a peste 3 milioane de noi locuri de muncă și creșterea veniturilor populației clasei de mijloc. Realizari suficiente pentru ca Trump sa câștige en fanfare și cel de-al doilea mandat la Casa Albă.
Emmanuel Macron nota 8 – După 2.000 de ani, Apostolul Pavel are o concurență serioasă în preşedintele Franței. După epistola lui Macron către francezi din decembrie anul trecut, prin care le promitea câte 100 euro în plus la salariu, iată că, zilele acestea, Emmanuel a trimis o epistolă către toate națiunile, nu doar către corinteni, filipeni, galateni sau romani. „Pentru renașterea europeană" este titlul acestei scrisori prin care caută o legitimare europeană, câtă vreme în Franța se confruntă cu o scădere a popularității fără precedent. Pe fondul creșterii la nivel european a curentului anti-migrație, Macron realizează că nu mai poate să-i țină trena cancelarului german în ceea ce privește politica porților larg deschise, pledând pentru un control mai strict la frontieră, pentru a împiedica fluxul migratoriu care amenință identitatea lingvistică, culturală, identitară și spirituală a națiunilor europene.
Theresa May nota 7 - E într-o situație fără ieșire și încearcă, prin tot felul de măsuri luate pe ultima sută de metri, să evite inevitabilul. A lansat, zilele trecute, un fond de investiții de 1,6 miliarde lire sterline, în jur de 2 miliarde euro. Dar mai are până să-l ajungă pe Dragnea, care, doar în ultimul an, a lansat trei fonduri de investiții, fără ca vreunul dintre ele să fie operațional. „The Stronger Towns Fund" face parte din eforturile lui May de a obţine sprijin de la laburişti privind acordul pentru Brexit. E un fond de dezvoltare destinat atenuării decalajelor de dezvoltare dintre regiunile Regatului britanic. Va fi folosit pentru crearea de noi locuri de muncă, instruirea oamenilor şi stimularea activităţii economice. E o mișcare de imagine. Săptămâna trecută, s-a consumat, probabil, ultima rundă de negocieri cu Comisia Europeană privind ieșirea Marii Britanii din UE. Fără niciun rezultat. Timpul trece în defavoarea lui May. Parlamentul britanic va vota pe 12 martie dacă aprobă sau nu înțelegerea negociată de premierul britanic cu Comisia Europeană anul trecut. În cazul în care May nu va reuși să obțină aprobarea Parlamentului britanic, parlamentarii vor avea de ales între ieșirea din UE fără un acord sau o amânare. May a avertizat că amânarea Brexit ar putea conduce la „ani de dispute" politice. Ieşirea Marii Britanii din UE va trebui amânată chiar dacă Acordul Brexit va fi aprobat, deoarece nu mai e timp suficient pentru ratificarea documentului de către ţările şi instituţiile europene, după cum a afirmat negociatorul-şef al UE, Michel Barnier. Din punctul meu de vedere, nu se va ajunge la un referendum, iar Brexitul se va produce, chiar dacă curentul rămânerii Marii Britanii în UE a devenit majoritar.
Video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News