Data actualizării:
Data publicării:

Iohannis, Tăriceanu, Dragnea, Gorghiu, notați. Borza, analiză. Risc uriaș pentru un lider

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Politica
WhatsApp
Politicienii și personalitățile importante ale săptămânii au fost notate de Remus Borza, deputat independent, în cadrul celei mai noi ediții a emisiunii „Borza Analytica” de la DCNews.

Vasile Bănescu (purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române) nota 7 – Biserica putea să mobilizeze mai multe persoane la referendum. Trebuia să deslușească pe litere până înțelegea fiecare om întrebarea de pe buletinul de vot. Toți au mers cu frâna trasă. Nici PSD nu și-a mobilizat electoratul, care înseamnă, în primul rând, electorat rural, profund creștin și practicant. PNL a îndemnat membrii și simpatizanții să voteze conform conștiinței, iar USR, pur și simplu, a boicotat referendumul. E multă ipocrizie în discursul înalților prelați ai Bisericii Ortodoxe Române. Au găsit și ei un țap ispășitor pentru invalidarea referendumului în persoana lui Liviu Dragnea. În loc să construim drumuri, școli și spitale, construim biserici și catedrale de sute de milioane de euro. Mai multă penitență și mai puțină opulență nu ar strica nici BOR.

Klaus Iohannis nota 8 – Ca președinte, ca lider de opinie, te duci la vot în prima zi, la prima oră. Votând în ultima zi a referendumului, cu o oră înainte de închiderea urnelor, Iohannis și-a ținut propriul electorat acasă. Ca președinte, evident că nu avea cum să nu voteze, pentru că ar fi sfidat cele mai elementare norme și reguli ale democrației participative. Dar a făcut-o în al 12-lea ceas, când, din punct de vedere politic și electoral, votul lui chiar nu mai conta. I-am dat o notă totuși mare pentru că la finalul acestei săptămâni a promulgat Legea 303/2004 privind statutul magistraților. Iată că, după doi ani de discuții și dezbateri sterile, care au consumat atât de multe energii, toate cele trei legi care reglementează statutul magistraților, orgnizarea judiciară, funcționarea și organizarea CSM au fost promulgate. Poate de azi înainte, atât președintele, cât și Guvernul și Parlamentul se vor ocupa de problemele cu adevărat importante pentru țară și cetățeni: modernizarea statului, eficientizarea instituțiilor, reforma marilor sisteme publice (sănătate, administrație, învățământ).

Liviu Dragnea nota 7 – Îl depunctez pentru inconsecvența privind Legea offshore. Suntem la a patra versiune în Parlament. Ar trebui să îi trimitem președintelui Iohannis spre promulgare varianta legii votată de Camera Deputaților în iulie cu o largă majoritate. Este o lege echitabilă, atât pentru statul român, cât și pentru concesionari.

Călin Popescu-Tăriceanu nota 6 – Este o chestiune de zile până se va rupe lanțul de iubire între ALDE și PSD. Pe fondul vulnerabilizării lui Dragnea, chiar și aliații tradiționali ai PSD se vor replia. Poziționarea CTP față de Legea offshore, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), OUG pe amnistie și grațiere va grăbi ruptura dintre ALDE și PSD. Ca o consecință a ruperii alianței, ALDE va ieși de la guvernare, domnul Tăriceanu își va pierde funcția de președinte al Senatului și orice șansă pentru prezidențialele din 2019. Există și riscul ca, la legislativele din 2020, ALDE să nu mai treacă pragul.

Dan Barna nota 7 – În ceea ce privește referendumul, USR a fost onest cu propriul electorat. Încă de la început, s-a poziționat împotriva acestuia. Pentru consecvență îi dau lui Dan Barna nota 10, dar pentru boicot are nota 4. În condițiile în care absenteismul la vot în România este o stare de fapt, peste 9 milioane de români refuzând să voteze în cadrul alegerilor parlamentare, locale sau prezidențiale, boicotul promovat și încurajat de liderul unui partid parlamentar este detrimental democrației participative din România.

Alina Gorghiu nota 6 – Mai mulți lideri liberali care nu au prins un loc eligibil pentru europarlamentare, în frunte cu Alina Gorghiu, Adriana Săftoiu, Mihai Voicu și Cătălin Predoiu, i-au cerut demisia președintelui Ludovic Orban, imediat după închiderea urnelor de vot de la referendum. Biroul Politic Național, întrunit în ședință pe 8 octombrie, și-a reafirmat sprijinul pentru Orban. Puciștii au folosit #ajunge. E o lipsă de originalitate. Este hastagul folosit de PSD la mitingul din 10 iunie. Atunci, rând pe rând, liderii coaliţiei de guvernare au urcat pe scenă și au vorbit despre statul paralel. „Gata cu poliția politică. Ajunge!", spunea Dragnea.

Corina Crețu nota 8 – Are vizibilitate, însă nu apără suficient de mult România. Cu toate instrumentele și pârghiile pe care le are la dispoziție, ar putea face mult mai multe pentru a îmbunătăți imaginea țării în plan extern.

Donald Trump nota 9 – A reușit să îl impună la Curtea Supremă pe Brett Kavanaugh, un judecător care nu m-a convins. În România nu cred că avea șanse să fie nominalizat. La capătul unui proces de confirmare marcat de acuzaţii de agresiune sexuală, Brett Kavanaugh a devenit cel de-al 102-lea judecător al Curții Supreme, obținând în final 58 de voturi „pentru" și 40 „împotrivă". Este o victorie politică importantă pentru preşedintele Donald Trump, chiar istorică, deoarece a schimbat majoritatea în Curtea Supremă. Administraţia Donald Trump este preocupată de „puterile revizioniste", precum China şi Rusia, dar şi de ameninţările generate de regimurile din Iran, Coreea de Nord şi de organizaţii teroriste. Războiul comercial cu China nu este de bun augur. Va fi unul dintre factorii care va declanșa o nouă criză economică globală.

Emmanuel Macron nota 7 – L-a decorat cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare pe „vânătorul de nazişti", Serge Klarsfeld, şi cu Ordinul Naţional pentru Merit pe soţia acestuia. Macron a reamintit printr-un discurs povestea vieţii lui Serge Klarsfeld, născut în 1935, la Bucureşti. Deși în plan extern joacă foarte bine, este noul lider al Europei, în plan intern este perceput ca fiind arogant și autoritar. Urmează săptămâna viitoare o remaniere în guvernul francez. Are probleme cu mai mulți miniștri. După demisia spectaculoasă a ministrului de interne Gerard Collomb, remanierea guvernamentală este iminentă.

Theresa May nota 8 – Reuniunea liderilor Uniunii Europene de săptămâna viitoare va reprezenta momentul adevărului pentru Brexit. În cazul unui Brexit fără niciun acord, „la început va fi greu", dar rezistenţa poporului britanic va permite Marii Britanii să meargă mai departe, spunea May. Cu acord sau fără, Brexit va genera pierderi pentru ambele părți. Dar cel mai mult va pierde Marea Britanie.

Notele au fost date în cadrul emisiunii „Borza Analytica".

 

Video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel